Készült: 2021.06.18.13:00:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

77. ülésnap (2007.05.30.), 202. felszólalás
Felszólaló Ékes József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 8:02


Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Orosz Sándor képviselőtársam mondanivalóját figyeltem nagyon. A képviselőtársam azt mondta, nem biztos, hogy egy országgyűlési határozattal tudjuk elérni azt az eredményt, amit szeretnénk elérni. Mert lehet, hogy a Közlönyben megjelenik, de attól még a szentgotthárdiak látják majd a kéményt. Ugyanez van a Rába habzásával kapcsolatban is.

Németh Zsolt képviselőtársam beszélt a só bejuttatásáról magába a folyamatba. Ha megnézzük az elmúlt időszak eseményeit, pontosan a határon átnyúló szennyezések kérdését az Európai Unió is megpróbálja kőkeményen kezelni, mi magunk is - globális felmelegedés, és lehet sorolni még egy csomó dolgot. Csak nézzük azt, hogy ma, jelenleg Európában Magyarország rendelkezik a második legtöbb ivóvízkészlettel! Ha ránézünk a térképre - ugye, Sándor, te is látod magad előtt a térképet -, abba az irányba is elhúzódik. Ugyanez van a hévíz- és melegvízkészleteinkkel kapcsolatban. Azt lehet mondani, hogy a világon a másodikak vagyunk ebben a tekintetben. Ha ránézel arra a térképre, ahogy magad elé képzeled, hogy tulajdonképpen hol vannak a meleg vizeink, akkor az is abba a határ irányába nyúlik el, hiszen a határon túl, az osztrák területen is vannak olyan gyógyvízi források, fürdők, amelyeket ők is használnak. Ha a globális felmelegedés kérdésére gondolok és vele együtt az ukrán, a Romániából átjövő szennyezésekre, amikor a parlament kőkeményen megpróbált ebben a kérdésben fellépni, az akkori környezetvédelmi miniszter részéről az volt az érv, hogy egyrészt az uniós szabályozókkal, valamint a határ menti egyezményekkel majd ezeket a kérdéseket megoldjuk. Egy frászt! Nem tudtuk megoldani. Elhúzódik, hisz magad is ezt mondtad, hogy elhúzódik.

Az elhúzódás következményével kapcsolatban Katona Kálmán képviselőtársam említette az állapotfelmérést. Hat éve szennyezik a Rábát. Annak van egy állapota. Azt az állapotot már a környezetvédelmi tárca, a hatóságok, a vízügytől elkezdve mindenki felmérte. Tény, hogy kipusztulnak a halak, pusztul az élővilága is vele együtt. Hát ezt meg kell állítani!

Na most, ha a GMO kapcsán az országgyűlési határozati javaslatot látom magam előtt, Magyarország először csak két támogatóval rendelkezett a 25 tagországon belül, és a végén a 27-re növekedett tagországból 24 elfogadta. Az országgyűlési határozatnak óriási sikere volt, mert azzal az országgyűlési határozattal győztük meg a 23 kétkedőt, akik az első körben nem szavazták meg a magyar GMO-tiltást, majd a végén odaálltak mellénk. Akkor igenis egy országgyűlési határozatnak van súlya, van tekintélye. Ha a kormány elmegy tárgyalni, akkor azt fogja mondani, hogy kérem, nekem van a magyar parlament által, az öt parlamenti párt által elfogadott közös országgyűlési határozatom, amely engem erre kötelez.

(17.40)

És az Európai Unión belül is pontosan ezzel tudtak érvelni a szakembereink, akik részt vettek akár a bizottsági ülésen, akár a döntéshozatalban, hogy van egy országgyűlési határozati javaslat, és onnantól fogva kezdte a többi tagország is megérteni, hogy milyen súlya van annak. És én számos alkalommal elmondtam az Európai Unió petíciós bizottságának a ténykedését, hihetetlen mértékben megnövekedett pontosan a környezetvédelmi káreseményekkel kapcsolatos ügymeneteknek a száma.

Igenis, én is azt mondom, hogy lehet ezt úgy javítani, képviselőtársam, hogy azt mondjuk, hogy tiltakozunk, csak meddig kell tiltakozni. Ez a nagy kérdés. Mert ha a határ mellé közvetlen, mondjuk, száz vagy kétszáz méterre építik a hulladékégetőt, elnézést, azért az már a mi dolgunk is, hisz kötelezi őket is tulajdonképpen az uniós előírás, valamint azok a két ország közötti megállapodások vagy határ menti megállapodások, amelyeket annak idején megkötöttünk.

Innentől fogva az osztrák félnek igenis kötelessége ebben a tekintetben figyelembe venni egyrészt a nemzetközi szerződéseket, a két ország között megkötött megállapodásokat, a jelenlegi állapotnak a súlyát, valamint ha nézzük a globális felmelegedést, és ha nézzük itt az országgyűlési együttes határozati javaslatnak az elfogadásával egy kormány sokkal könnyebben lép, mert azt mondja, hogy kérem, a magyar társadalom teljes egésze, a magyar politika teljes egésze társul ehhez, és igenis keményen, ha szükséges, akkor tiltakozunk az Európai Unión belül. Hisz maga a kormányfő is vagy a miniszter is elmondta, hogy ha itt nem tudjuk megoldani ezt a kérdést, akkor az Európai Unió plénuma elé visszük. Ha már odavisszük, akkor aki egy országgyűlési határozattal odaviszi, aki be fogja terjeszteni, azzal a súllyal rendelkezik, hogy tulajdonképpen egy teljes ország áll mögötte.

Amit itt képviselőtársam elmondott, az elhúzódó. Ma már ott tartanak, hogy a tervek tökéletesen kész vannak, az engedélyezési állapotok kezdenek kirajzolódni, hisz az osztrák fél a hulladékégetővel kapcsolatban megmondta, hogy megépítjük, mert az előírásokat, a mai szabványokat nem lépi át ez a technológia, de a szél sajnos pontosan abból az irányból fúj, teljes egészében, azt lehet mondani, 90 százalékában Szentgotthárdot és Magyarországot teríti be. És ugyanez a helyzet a vizeinkkel is tulajdonképpen, hisz a folyóknak az a rossz szokása, hogy nem fölfelé folynak, hanem lefelé, és talán pontosan azt lehet mondani, hogy minden víz, ami abból az irányból jön, az rajtunk keresztülmegy, és azon keresztül, a rétegvizeken keresztül pedig az ivóvízbázisainkat is veszélyeztetik, és ezzel együtt talán pontosan lehet úgy fogalmazni, hogy talán még az osztrák ivóvíz kérdését is hosszú távon, 30-40-50 év múlva.

Tehát talán ezeket kellene mérlegelni, és azért is javasolom én azt, hogy tényleg legyen egy országgyűlési határozat, mert ha most jogi útra is terelnénk, ha vitatkozunk is a továbbiakban, és nincs előrelépés, és valóban, Magyarországnak keményebb hangot kell megütni az Európai Unión belül, és kezdeményezni kell egy uniós vizsgálatot, akkor legalább ott legyen mögötte, akkor nem kell még egyszer két hónapon keresztül a kormányoldalnak lesöpörnie az indítványt, hanem akkor tényleg ott van a kormány kezében is, a tárgyalófél kezében is, azt lehet mondani, hogy egy összhanggal elfogadott országgyűlési határozat.

Én ennek látom most értelmét, mert tényleg passzírozzuk, Sándor, elhúzódik, passzírozzuk, vitatkozunk, civil szervezetek kimennek, de látjuk a törekvést, hogy ez önmagában kevés. A köztársasági elnök is nagyon keményen fogalmaz. Jelen pillanatban mi a reakció? A bőrgyárak működnek tovább. Tervek készülnek. Tehát előbb-utóbb abba az állapotba jutunk, hogy ezek majd elvitatkoznak egymással, szép lassan megépítjük, és halak most már úgy sincsenek, tehát innentől fogva nyugodtan habozhat tovább a Rába. Tehát azért mondom, hogy talán egy országgyűlési határozattal a lépés lehetőségének a súlyosságát vagy annak az alátámasztását tudjuk tulajdonképpen megelőlegezni, mert ha az megszületik, ártani nem árt senkinek, de ha a kormánynak lépnie kell, akár az Európai Unió területén ezzel a kérdéssel, vagy az Európai Bíróság irányába, megvan az a lehetőség arra, hogy tényleg egy egységes, Országgyűlés által elfogadott határozattal tudja alátámasztani.

Köszönöm a figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai