Készült: 2021.06.18.07:00:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

77. ülésnap (2007.05.30.), 18. felszólalás
Felszólaló Ékes József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:16


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Miniszter Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A címet adhattam volna úgy is, hogy a mai magyar törvények garantálják-e mindenkinek a jogbiztonságot és a jogegyenlőséget. Az elmúlt időszakban az Európai Bíróság Magyarországot közel 130 alkalommal marasztalta el, és büntetésül megközelítőleg 150 millió forint bírságra ítélte.

Azért is kértem szót, mert egy baleset kapcsán szeretném érzékeltetni azt a problémát, amelyet az Európai Bíróság is számos alkalommal felvet, hogy Magyarországon túlságosan elhúzódnak az ügyek, a nem kellő kivizsgálás eredménye az, hogy az Európai Bíróság 130 alkalommal kénytelen volt Magyarországot elmarasztalni. Egy ajkai családról és egy nagyon súlyos közúti balesetről beszélek, amely 2001. december 10-én történt a Hegyalja úton. Egy Honda terepjáró nagy sebességgel érkezve, a 12 centis, 130 centi széles járdaszigetet átrepülve a vele, tehát a közlekedéssel szemben levő oldalon egy Fiat Bravót totálisan eltalált, s a benne lévő jegyespár 26 éves ajkai hölgytagja másnap meghalt a kórházban. A jegyese azóta is 67 százalékos rokkant. Ez 2001. december 10-én történt.

Ami számomra nagyon érdekes - és talán itt a család szomorúsága és lehet nyugodtan azt mondani, a szülők teljes tönkremenése egészségileg -, amit nem értenek meg, és azt hiszem, magunk sem értjük meg, hogy az elsőfokú döntés alapján a budapesti kerületi bíróságon azzal a megállapítással mentették fel a Honda vezetőjét, hogy ismeretlen műszaki hiba. Ha látjuk a világ eseményeit, és ha egy repülőgép lezuhan, azért ott is megállapítják, hogy milyen műszaki okok miatt zuhant le a repülőgép. Majd ezt az ügyet 2006 márciusában másodfokon Székesfehérváron tárgyalva, a székesfehérvári bíróság visszautalta a budapesti kerületi bíróságnak az újbóli műszaki megállapítás helyessége végett. Lehet, hogy azóta ezt az autót már bezúzták, vagy adott esetben - 5 év, 5 hónap és 21 nap alatt - tulajdonképpen olyan állapotba került, hiszen mindkét gépjármű totálkáros lett, hogy egyszerűen ma már, ennyi idő után nem lehet megállapítani a valós műszaki okot.

Azért is kérem az államtitkár urat, hogy e példán keresztül próbáljon meg olyan törvényeket alkotni, és olyan következetesen végrehajtani a törvényeket - akár bírósági úton is -, hogy az Európai Bíróságnak ne kelljen a következő időszakban megint 130 alkalommal Magyarországot elmarasztalnia. Azért is lehetne úgy adni a címet, hogy jogegyenlőség minden állampolgár számára, hogy valóban a történések, események tényszerű feltárásával a megfelelő döntés is megszülessen. 5 év, 5 hónap, 21 napja vár ez a család arra, hogy az egy szem leánygyermekük elvesztése után a bíróságok valóban olyan korrekt kivizsgálással hozzák meg az ítéletüket, döntésüket, amely alapján - ugyan a hölgyet, a kislányt nem lehet az életbe visszahozni, de mégis a család, a szülők számára végérvényesen egy olyan döntéssel - valóban tisztán lásson maga a család is, hogy mi is történt 2001. december 10-én.

Számos ilyen példát lehetne elmondani, de egyet ragadtam ki belőle, hiszen ez a család, a szülők egészségileg már teljesen tönkrementek. Ez a család Ajkán köztiszteletben áll, mindenki tiszteli, becsüli a munkájuk alapján, és talán ők is megérdemelnék a törvénykezés kapcsán, hogy valóban következetesen hozzák meg a bírósági döntést annak kapcsán, hogy az egy szem lányukat a házasságkötés előtt - egy jegyespárt - elvesztették.

Szeretném kérni az államtitkár urat, hogy ezekre a dolgokra jobban figyeljünk oda, szeretném kérni az államtitkár urat, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy ma Magyarországon tényleg a bírósági ügyek elhúzódása nemcsak ezt a családot, hanem számos más családot, egyszerű állampolgárt hoz ugyanígy kellemetlen helyzetbe, akár anyagi, akár egészségügyi csődbe.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai