Készült: 2021.06.22.11:53:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

77. ülésnap (2007.05.30.), 154. felszólalás
Felszólaló Papp József (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:30


Felszólalások:  Előző  154  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PAPP JÓZSEF (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Azt gondolom, hogy igazából hevesen érvelni szerencsére a törvényjavaslat mellett nem kell, de azért tartok fontosnak elmondani néhány gondolatot, mert igazából ez a törvényjavaslat egy olyan korábbi tapasztalat kapcsán ad lehetőséget az önkormányzatoknak, amelyek az én korábbi személyes polgármesteri gyakorlatomban is komoly problémát okoztak.

Nyugati határ menti önkormányzat polgármestereként lehetőségünk volt Interreg-programok kidolgozására olyan helyzetben, amikor még ez az előttünk fekvő és tárgyalt törvényjavaslat nem volt hatályban. Én egyébként azt gondolom, nem feltétlenül az a legfontosabb, hogy elsők legyünk ilyen típusú jogszabály megalkotásában, hanem egyrészt az, hogy ez a jogszabály segítse és tegye lehetővé a területi együttműködéseket, másrészt pedig nekünk, képviselőknek igazából az a dolgunk, hogy olyan feltételrendszereket, olyan kereteket alkossunk meg, hogy minél inkább lehetővé váljon, minél gyorsabban és minél nagyobb mértékben az európai uniós források elérése. Ugye, korábban, amikor Interreg-pályázatot készítettünk elő, és ehhez mindig partnerek kellettek, ráadásul a határ túloldaláról is, akkor partnerségi megállapodásokat tudtunk kötni, és ezek kétoldalú partnerségi megállapodások voltak, ami nem volt egyébként egy egyszerű jogtechnikai manőver, sok egyeztetést igényelt, és hát nem feltétlenül egységes szempontok és feltételek szerint állapodtunk meg minden partnerrel.

(15.50)

Ez az új jogszabály és az az európai uniós döntés, amit most egy jogharmonizáció keretében idehaza megalkotunk, lehetővé teszi ezeknek a problémáknak a kiküszöbölését. Ez végre egy olyan jogszabály, amelynek az elfogadása a folyamatot egyszerűsíti. Nagyon fontos elem, hogy szabadon eldönthető a létrehozása, tehát nem egy olyan keretet hozunk létre, amibe aztán bekényszerítünk mindenfajta együttműködést; ahogy az államtitkár úr expozéjában is elhangzott, ez egy szabadon választható forma. Szabadon választható, viszont a működése szabályozott. Míg a korábbi megoldásban az az egy partner, aki végül is beadta a pályázatot, és aki ezeket a kétoldalú partnerségi megállapodásokat kötötte, gyakorlatilag teljes mértékben felelős volt a pályázat lebonyolításáért, itt most együttműködő partnerek tehetik ezt meg.

Sokkal hatékonyabbá teszi ez a forma a területi együttműködéseket, ráadásul a határon átnyúló területi együttműködéseket. Sokszor bizony ma még a határon belüli területi együttműködések is sok kívánnivalót hagynak maguk után. Azt gondolom, hogy egy ilyen együttműködésben, ahogy mi ezt személyesen az osztrák partnerrel a Fertő-Hanság Nemzeti Park esetében tapasztaltuk, már sokkal nagyobb és sikeresebb gyakorlat van európai uniós források elérésében, azok hatékony felhasználásában és a feltételeket mindenben teljesítő elszámolásban. Egy ilyen együttműködés a külföldi partnerekkel azt is lehetővé teszi az érintett szereplők számára, hogy egy ilyen típusú tanulási folyamatban is részt vegyenek.

Mi azért támogatjuk ennek a törvényjavaslatnak a megalkotását, amellett, hogy ez egy jogharmonizációs lépés, mert segíti a benne részt vevők munkáját, tovább erősíti azokat a területi együttműködéseket, amelyek egyéb más jogszabályok tekintetében is a kormánypártok elkötelezettségét mutatják az együttműködésben, a területi együttműködésben és a határon túli együttműködésekben. Ezek azok az indokok, amelyek miatt ezt a törvényjavaslatot fontosnak tartjuk és támogatjuk.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  154  Következő    Ülésnap adatai