Készült: 2021.06.20.23:01:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

77. ülésnap (2007.05.30.), 108. felszólalás
Felszólaló Dr. Kondorosi Ferenc
Beosztás igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:50


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONDOROSI FERENC igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A kormány megtárgyalta ezt a módosító javaslatot, és olyan jelentőségűnek tekintette, hogy támogatja. Azt is elárulhatom, hogy valóban terveztük a büntető törvénykönyv folyamatos korszerűsítésének folyamatában az ön által anomáliának nevezett helyzet megoldását. Azt gondolom, a két, ön által említett bűncselekmény védett jogi tárgya valójában megegyezik, mindkét magatartás a jogállam szereplőinek szabályszerű működését akadályozza, ugyanakkor a hivatalos eljárásban történő bántalmazás esetében még a hivatalos személyekbe vetett bizalom is sérelmet szenved. Fontosnak tartjuk tehát ennek a helyzetnek a feloldását.

Hangsúlyozni szeretném - mint ahogy egy napirend előtti felszólalásra adott válaszomban is elmondtam -, hogy a rendőrséggel kapcsolatos közbizalom megteremtését nem a büntetőjog eszközrendszerével kívánjuk megteremteni, hanem a rendőrségi törvény reformjával, a független panasztestület intézményesítésével, a parancsnoki felelősség erősítésével, az ellenőrzések gyakoriságának és módszertanának fejlesztésével, a rendőrök kiválasztásának, képzésének továbbfejlesztésével.

Kétségkívül a büntetőjog is hasznos és alkalmas eszköz a társadalom védelmére, azonban az egész rendőrségi szabályozás során azt tartjuk szem előtt, hogy a rendőr a jogállam nevében a legitim erőszakot gyakorolja, nem lehet tehát eszköze a jogtalan erőszaknak. Ezért is támogatjuk ezt a módosítást. A kormány ezzel egyetért, és kész támogatni.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai