Készült: 2020.09.19.18:11:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

234. ülésnap (2009.10.20.), 98-100. felszólalás
Felszólaló Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:55


Felszólalások:  Előző  98 - 100  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): (Nem működik a mikrofonja.) Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés!

ELNÖK: Szanyi Tibor képviselő urat illeti a szó.

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Gyakorlatilag a mai nap elején én is egy picit riadtan néztem körül a teremben, hogy ellenzék nélkül kellett volna itt a vitát folytatni. Örülök, hogy azóta már néhány ellenzéki képviselőtársunk megérkezett, és annak is örülök, hogy egy-két, tényleg jóindulatúnak tűnő módosító indítványról is szó volt. Mindenesetre azért ez nem tudja feledtetni abbéli aggályunkat és felháborodásunkat, ami azért arra a dömpingre vonatkozik, amit a Fidesz részéről műveltek, hogy 1500 - azért, lássuk be, zömmel vérgagyi - javaslatnak a parlamentbe hurcolását láthattuk. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból.)

Ezzel együtt nemcsak olyan javaslatok vannak, amelyek adott esetben minőségileg nem ütik meg a parlament komolysági szintjét, hanem olyan javaslatok is vannak, amelyeket a Fidesz valahol egy kicsit a költségvetési vitán kívül forgalmaz, ugyanakkor elfelejtette benyújtani a költségvetési vitához, és én erről szeretnék szólni egy picit, mert mi viszont meg benyújtottuk, ez a távhőáfa-csökkentés. Mint tudják, képviselőtársaim, ez egy nagyon régóta húzódó ügy. Itt úgy látszik, hogy szemléletben is most már kezd helyreállni a dolog.

Nyilvánvalóan tudjuk, hogy a távfűtés egy rendkívül korszerű, ugyanakkor roppant drága technológia, és ez minden környezetvédelmi hasznával együtt nagyon-nagyon nagy megterhelés mégiscsak az érintett lakosoknak. A társadalmi szolidaritás is azt igényli, hogy mindazok, akik egyébként akarva vagy akaratlanul sokat tesznek az ország, illetve a nagyvárosok levegőjének védelmében, azért az ebből fakadó terheknek csak egy adott hányadát viseljék, azaz a többiek is legyenek velük szolidárisak.

De nem csak erről van szó, ennél sokkal előremutatóbb javaslattal állt elő a szocialista frakció, ez pedig konkrétan az, hogy hasonló módon egy születendő iparág javára a megújuló energiákon alapuló hőszolgáltatás áfája is a távhőáfával együtt, párhuzamosan 5 százalékos mértékűre csökken. Ezt nagyon előremutatónak tartom, és ez nemcsak a nagyvárosokban, hanem bizony vidéken is nagyon komoly jelentőségűnek mutatkozik, hiszen ez az iparág majd még az egyébként kapcsolódó iparágakkal együtt akár középtávon is képes forradalmasítani a magyar energetikai szerkezetet, olyan értelemben is, hogy megszüntetné vagy minimálisan enyhítené azt a katasztrofális gázfüggőséget, amiben ez az ország jelen pillanatban szenved.

Kérem a tisztelt Országgyűlést, beleértve adott esetben az ellenzéket is, hogy ha már szóban annyiszor fölzárkóztak az MSZP javaslatához, akkor majdan szavazatokkal is támogassák ezt az indítványt.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  98 - 100  Következő    Ülésnap adatai