Készült: 2020.10.02.01:34:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

222. ülésnap (2009.09.21.), 261. felszólalás
Felszólaló Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  261  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót és a lehetőséget. Tisztelt Elnök Úr! Az előbb tett tamáskodás eloszlatása végett jelezném, én hűen számot adtam arról, hogy mi történt a bizottságban. S minthogy az előterjesztő és jómagam szólaltunk meg, ezért más véleményét nem nagyon lehetett volna tolmácsolni. Ezzel együtt kétségtelen tény, hogy képviselőként van egy-két olyan személyes megfigyelésem, amelyeket nagyon-nagyon röviden szeretnék megosztani önökkel, s ez valóban több, mint ami a bizottsági ülésen elhangzott.

Egy pillanatra hadd forduljak Herbály Imre képviselőtársamhoz. Persze értem az ő szándékát, és tudjuk, hogy milyen érzékeny kis vékony jégen van ez az egész ügy, és valóban nem nagyon kéne föllármázni, különösen nem a szélsőséges gondolkodású erőket - most nemcsak politikai, hanem szakmai értelemben is mondom -, de azért azt is lássuk be, hogy ez a vita mindenféleképpen a nyilvánosság előtt lesz már, csak per Magyarország és EU között. Nekem meggyőződésem, hogy nem tudjuk kikerülni a parlamenti vita dimenzióit, ezért gondoltam picit előretekintve, hogy akár egy parlamenti vitanap is elférhet ebben a kérdéskörben, mert egyébként szabályozatlan körülmények között a sajtóban, meg nem tudom, még hol mindenhol fognak a legkülönbözőbb vélemények csatangolni.

(20.10)

Tehát azért úgy gondolom, hogy ezt a vitát itt a parlamentben - még akkor is, ha nem vitanap, hanem bizottsági szinten - mindenképpen érdemes lesz még folytatni, azt hiszem, ebben egyetértünk. Én legalábbis úgy értettem Herbály képviselő úr szavait, hogy nem is akarja kikerülni a parlamenti dimenziót, csak jelzem, hogy vannak itt gyakorlati szempontok is.

No, én, tisztelt elnök úr, nagyon röviden csak egyetlenegy ügyet szeretnék itt felvetni, ami picit hajaz azokra a gondolatokra, amiket már itt korábbi felszólalásokban hallottunk.

Hiszek abban, mélyen hiszek abban, hogy az állami vagy önkormányzati elővásárlási jog kikötése egy nagyon komoly, hosszú távú féket is jelenthet a spekulatív célú földvásárlások meggátlása céljából. Csak jelzem tisztelettel, és talán lehet, hogy államtitkár urat is ez egy pillanatra érdekelni fogja, hogy éppen Tóth Károly képviselő úrral beszélgettem itt az ülésteremben a nap során, egy korábbi, már több évvel ezelőtt elkezdődött ügyben, ami egyébként az ő lakóhelyén egy eléggé spekulációgyanús földügyet illet, ott annak idején az önkormányzat kiszorult abból a lehetőségből, hogy megvásárolja azt a termőföldet. Ma egyébként egy ügyvédi iroda szervezi az odatartozó kárpótlási jegyeket, mert csodák csodája, kárpótlási jegyre volt - ugye, ezt megint nem nagyon értem, hogy ez hogy megy, de úgy tudtam, hogy ezt az ügyet egyszer már lezártuk. Nem? (Gőgös Zoltán: Mi már lezártuk.) Na mindegy, szóval magyarul: normál magyar emberi ésszel itt lakó ember azonnal érzi a spekuláció szagát.

Na most, mi itt hozhatunk nagyon szép törvényeket 70 osztrák és 80 holland gazda távol tartására, ugyanakkor meg, ha nem figyelünk oda, hogy a hazai spekulánsok mit művelnek, akkor gyakorlatilag ezekkel a törvényekkel, amiket mi itt most alkotunk, olyan túl nagyot nem lépünk előre. Mert - még egyszer mondom - a legfőbb ellenség maga a termőfölddel való spekulálás, akármilyen nemzet szülöttje is az illető, és itt azért látjuk, hogy a magyar ügyvédek keményen belehúztak abba a műfajba, hogy itt a föld körül menjen a spekuláció.

De egy állami és/vagy önkormányzati elővásárlási jog, meggyőződésem, hogy nagy segítség lehetne egy birtokpolitika feltámasztásához, nagy segítség lenne adott esetben bizonyos szociális földprogramok kivitelezéséhez, és még lehetne hosszasan folytatni a sort, hogy mire való.

Meggyőződéssel mondom, hogy azok az érdekek, amelyek ma fűződnek a termőföld védelméhez, sokkal sokrétűbbek, mint amikben mi még az EU-csatlakozás idején egyáltalán gondolkodtunk, sőt amiben egyáltalán az Európai Unió akkor, a csatlakozási tárgyalásaink idején gondolkodott. Más a dimenzió, más a globális helyzet, más az európai helyzet, és ebben nekünk szerintem egy vadonatúj, ámde összpárti konszenzusra alapuló földpolitikát kell kialakítani, amihez - azt hiszem - minden párt eddig már a szándéknyilatkozatát megtette.

Úgyhogy, hajrá magyar termőföld! Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  261  Következő    Ülésnap adatai