Készült: 2021.03.01.05:08:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

60. ülésnap (2003.03.25.), 127. felszólalás
Felszólaló Gyürk András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  127  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GYÜRK ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Ha megengedi, akkor eleget tennék Arató Gergely felszólításának, és a jelentésről beszélnék, azon belül is a diákhitel kérdéséről; ugye, a 2001-es esztendő a diákhitel éve volt. Fiatal emberként természetesen nem vagyok ellene a lendületes fogalmazásnak, de az is fontos, hogy az igazsághoz, a tényekhez ragaszkodjunk.

Az előbb Arató Gergely arról beszélt, hogy ez a diákhitelprogram készen volt, a Horn-kormány tulajdonképpen bevezette ezt, csak le kellett porolni. Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a Horn-kormány idején megszületett diákhitel-konstrukciót öt diák vette igénybe, ennyire volt sikeres ez a bizonyos diákhitel-intézmény, míg az elmúlt ciklusban megalkotott, értelemszerűen az előzőtől teljes mértékben különböző, új alapokra helyezett diákhitel-konstrukciót mára már diákok tízezrei veszik hála istennek igénybe.

Annak a jelenségnek vagyunk a szemtanúi, hogy ha már valamit nem lehet legyalázni az Országgyűlés színe előtt, amit az előző kormány megvalósított intézkedésként, akkor azt megpróbáljuk kisajátítani, és azt mondani, hogy az a diákhitel intézménye tulajdonképpen egy szocialista konstrukció. Hadd mondjam azt, hogy ez a kisebbik baj, én pusztán csak arra szerettem volna figyelmeztetni a diákhitel intézménye kapcsán, hogy a tényekhez még ebben a vitában is érdemes ragaszkodni.

És ha már itt vagyunk a tényeknél, még egy dolgot engedjenek meg, hogy szóvá tegyek. Miniszter úr beszélt a HÖOK-ról, szintén talán kicsit indulatosan - amit nem is tudok mivel magyarázni -, és próbálta a hallgatói önkormányzatok országos konferenciáját az Oktatási Minisztériumhoz tolni, el az Ifjúsági és Sportminisztériumtól. Nos, hölgyeim és uraim, tisztelt képviselőtársaim, ha a tényeknél akarunk maradni, a tény az, hogy ez a hallgatói szervezet 300 ezer diákot, fiatalt képvisel. Ennek a hallgatói szervezetnek helye van a minisztériumi párbeszédrendszerben. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ezt a hallgatói szervezetet a minisztérium nem mellőzheti.

Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  127  Következő    Ülésnap adatai