Készült: 2021.03.03.12:57:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

46. ülésnap (2003.02.04.), 203. felszólalás
Felszólaló Gyürk András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  203  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GYÜRK ANDRÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Néhány hete derült égből villámcsapásként hatott a hír: Doszpot Péter szocialista képviselőnek hiányzik a bőrkabát, elvágyik a parlamentből. Sokaknak okozott csalódást a bejelentés, hiszen talán csak egy éve annak, hogy a párt kiemelte és politikai pályára helyezte a volt rendőrt.

A csalódottak számára megnyugvást jelentett azonban, hogy a hír napvilágra kerülésével párhuzamosan lázas munka kezdődött a kormányban. Még a miniszterelnök is azon serénykedett, hogy újra célt adjon a választók képviseletébe belefáradt szocialista politikusnak. Aztán, ahogyan az lenni szokott, végül a szerencse segített: kiderült, hogy a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán üresedés van, vezetőt keresnek a különleges ügyek főosztályára. Medgyessy Péter kiközvetítette hát frakciótársát, aki a miniszterelnöki dolgozószobából kilépve már az új állásáról nyilatkozott a sajtónak.

Mindig vannak persze, akik soha semminek sem tudnak örülni. Ezek most arról beszélnek, hogy gondok vannak a jelölt nemzetbiztonsági átvilágításával, hogy nincs meg a poszt betöltéséhez szükséges iskolai végzettsége, és hogy a pénzügyminiszter nem akarja aláírni a kinevezését.

Tisztelt Ház! Sok kérdést lehetne feltenni a fenti történetecske kapcsán. Én azonban - komolyra fordítva a szót - csak egyetlenegy dolgot szeretnék kérdezni, és azt kérem a tisztelt miniszter úrtól, hogy erre válaszoljon őszintén. Az ügyben közreműködő miniszterelnök vagy miniszterek közül senkinek nem jutott eszébe, hogy micsoda jogi és erkölcsi otrombaság a képviselőségre ráunt kormánypárti politikusnak olyan köztisztviselői pozíciót kiközvetíteni, amely semmilyen kapcsolatban nem lehet a napi pártpolitikával? Vagy, hogy egyszerűbben fogalmazzak: senki nem gondolt rá önök közül, hogy egy demokráciában mindez nem komikus, hanem sokkal inkább tragikus?

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  203  Következő    Ülésnap adatai