Készült: 2020.05.24.23:24:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

237. ülésnap (2001.11.07.), 282. felszólalás
Felszólaló Borkó Károly (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:51


Felszólalások:  Előző  282  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BORKÓ KÁROLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A három törvénnyel kapcsolatban talán kevésbé fontos, de azt gondolom, mégis lényeges szempontokat szeretnék az önök figyelmébe ajánlani.

A fő cél az, hogy versenyképes családi gazdaságok alakuljanak ki, ez már számtalanszor elhangzott, de ismétlés a tudás anyja, szokták volt mondani. Azt gondolom, egy, a mainál stabilabb birtokszerkezet számtalan olyan előnnyel jár, ami csak akkor teljesedhet ki, ha ezek a családi gazdaságok meg is valósulnak. Én mint a területfejlesztési és a foglalkoztatási bizottság tagja ezeknek a kérdéseknek a körbejárására vállalkoznék most.

Milyen területfejlesztési hatásai lesznek egy ilyen stabil birtokszerkezetnek? Ha azt vesszük alapul, hogy ha az ember Nyugat-Európába megy el, és melyek azok az elemei a tájnak, amelyek vonzóvá teszik azt, akkor a rendezett környezetet, a tisztességesen megművelt földeket, a jól karbantartott tanyákat, lakóépületeket szokták megjegyezni. Azt gondolom, amennyiben Magyarországon is egy stabil birtokszerkezet kialakul, egy stabil tulajdonosi réteg meg tud erősödni, előbb-utóbb lesz arra energiája, hogy hasonló helyzetet teremtsen Magyarországon is.

 

 

(19.00)

 

(Az elnöki széket dr. Szili Katalin, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

Vonatkozik ez elsősorban Magyarország domb- és hegyvidéki területeire, hiszen azt gondolom, hogy az Alföldön továbbra is - függetlenül mindenféle elképzeléstől - a nagytáblás gazdálkodás lesz a jellemző. Az ökológiailag jó adottságú területeken - a békési löszháton - valószínűleg továbbra is elsősorban nagyüzemi módszerekkel szántóföldi növénykultúrákat fognak termelni.

De a vonzó táj nem egysíkú, és ha egy ilyen stabil családi gazdasági rendszer kialakul, azt gondolom, hogy az a tájképre is hatással lesz. A racionális földhasználat révén olyan változatos táj alakulhat ki, amelyre olyan egyéb kiegészítő tevékenységek is ráépülhetnek, amelyek az ökoturizmus, a falusi turizmus, illetve agroturizmus néven foglalhatók össze; valamint ráépülhet olyan kiegészítő tevékenységek sora, mint az elsődleges élelmiszer-feldolgozás, az elsődleges fafeldolgozás és a vendéglátás. Ismét tere nyílhat olyan hungaricumok termelésének, értékesítésének, amelyek nagyüzemi módon nem termelhetők meg olyan minőségben, amit esetleg a közvélemény megszokott vagy amit a közvélemény elvár.

Olyan foglalkoztatási többletet nyújthat egy ilyen stabil gazdaság, amely a mostani rendszerben nem igazán jellemző, hiszen egy családi gazdaságban egy főfoglalkozású, önfoglalkoztató, maga ura gazda mindenképpen kell hogy legyen, és kell hogy segítsen neki a családban a munkacsúcsok levezetésében a család többi tagja is.

Olyan szociológiai hatásokról is meg kell hogy emlékezzünk a hozzászólásban, ami - azt gondolom - a társadalom számára megint csak nagyon fontos. Egy ilyen családi együttmunkálkodás mindenképpen azt eredményezi, hogy a családi kötődések erősödnek. A generációk együttélése megvalósul, mind az idősek, mind a gyerekek részt vesznek a munkákban, ennek révén egyrészt a gyerekek megízlelhetik a munkát, és lehetőség van arra, hogy a tapasztalatok, a mesterfogások, a föld szeretete, a hozzáértés egyik generációról a másikra öröklődhessék.

Környezetvédelmi hatásai is lehetnek egy ilyen típusú családi gazdálkodásnak, hiszen azt gondolom, aki a saját földjén gazdálkodik, az a környezetéhez is felelősen viszonyul. Biztos vagyok benne, hogy nem fogja az elhasznált növényvédőszeres dobozokat a földje végén szétdobálni, megjavítja a csöpögő permetezőt, és mindenképpen arra törekszik, hogy a területét a lehetőségek szerint a leggazdaságosabban és a legkörnyezetkímélőbb módon hasznosítsa.

Azt gondolom, hogy a törvénymódosító csomag révén mindenképpen javul a vidék népességmegtartó képessége, hiszen az előbb elmondottak alapján nemcsak érdemes, hanem talán kellemesebb és érzelmekben gazdagabb életforma kialakítására adódik lehetőség egy ilyen jellegű gazdálkodás, illetve egy ilyen természeti környezetben való létforma alapján.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz és az FKGP soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  282  Következő    Ülésnap adatai