Készült: 2020.05.25.11:26:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

226. ülésnap (2001.09.26.), 30. felszólalás
Felszólaló Borkó Károly (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Foglalkoztatatási bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 5:29


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BORKÓ KÁROLY, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága 2001. szeptember 18-ai ülésén tárgyalta meg az előttünk fekvő, T/5001. számmal jegyzett, a pénzügyeket szabályozó egyes jogszabályok módosításáról címet viselő módosítási javaslatot.

A bizottsági ülésen a Pénzügyminisztérium képviselőjének kiegészítő ismertetőjét követően élénk vita bontakozott ki a módosításról, annak indokairól, tárgyáról, melyet a jelen lévő kormánypárti képviselők időszerűnek és hasznosnak ítéltek.

Mint a bizottság előtt is elhangzott, a törvénymódosítás zömét a kormányprogram megvalósításához köthető, elsősorban szja-változtatások adják. Ezek a terjedelmükben kisebb, de jelentőségükben, a polgárok mindennapjaira gyakorolt hatásukban igen fontos személyi jövedelemadó-változások a nyugdíj teljes adómentességét, a gyermekes családok további támogatását, az otthonteremtéshez nyújtott segítség bővítését, a mezőgazdaságból élő családok adókedvezményeinek szélesítését tartalmazzák.

A bizottság kormánypárti képviselői igen nagyra értékelték a kormánynak azt a javaslatát, amely szerint 2002-től kezdődően a nyugdíj teljesen adómentes lesz. Eddig a dolgozó nyugdíjasok a nyugdíjuk után - azt munkajövedelmükkel összevonva - progresszív módon adóztak, akár 40 százalékkal is. Ez a módosítás hozzávetőleg 320 ezer nyugdíjast érint. A kormány ezzel is igyekszik a tevékeny nyugdíjasok életét könnyíteni, jövedelmüket növelni.

Hasonlóan jelentősnek ítéljük a gyermekes családok természetben juttatott gyermeknevelési támogatását, amely gyerekenként 10 ezer forint értékig adómentes. Eddig ezek értéke - az iskolafelszerelés, a tankönyv s a többi - teljes egészében hozzáadódott a szülők adóalapjához, amely után akár 40 százalék adófizetési kötelezettség is járult. Ez a módosító javaslat hatályon kívül helyezi a jelenleg érvényben lévőt, amely révén 550 ezer családban könnyíthetjük meg az iskolakezdést.

A kormány kiemelt figyelmet szentel az otthonteremtési támogatásoknak. Jelenleg a lakásvásárlásra, -építésre felvett hitelek évi törlesztésének 20 százaléka, de maximum 35 ezer forint írható le az adóból. A módosítás tartalma szerint ezt a kormány visszamenőleges hatállyal, tehát 2001. január 1-jétől úgy javasolja módosítani, hogy az adóból leírható rész a törlesztőrészlet 40 százaléka, maximum 240 ezer forint legyen.

 

(10.20)

 

A vizsgálatok szerint ez a módosítás jelenleg százezer, a jövő évben kétezer főt, illetve családot fog érinteni. A bizottsági ülésen is elhangzott emlékeztetőül, hogy amíg az előző szociálliberális kormányzat a tőkebefektetéseket, a tőkejövedelmeket részesítette adókedvezményben, a polgári kormány az otthonteremtéshez nyújt támogatást, ahhoz ad adókedvezményt.

Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A mezőgazdaságban dolgozó családi gazdaságok helyzetét javítja, gazdálkodásukat könnyíti az a módosítás, amely jelentősen, 50 százalékkal emeli az összeg határát - 4 millióról 6 millió forintra -, ameddig a mezőgazdaságban vállalkozó a tevékenységét mint kistermelő végezheti. Így a bevétel 40 százalékát költségátalány formájában leírhatják az adójukból, ami 2 millió 400 ezer forintot jelent. Amennyiben a magánszemély családi gazdaságnak termőföldet értékesít, nem kell utána személyi jövedelemadót fizetnie, illetve 300 hektár vagy 6 ezer aranykorona mértékéig illetékmentes a földszerzés a családi gazdaságok számára, illetve ha örökséggel jutnak a föld birtokába, úgy 75 százalék illetménykedvezményben részesülnek.

Az imént említettek a módosítócsomag terjedelmének kisebb részét foglalják magukba, a nagyobb hányad a devizaliberalizáció folytán felmerülő jogszabályi környezet összhangjának megteremtését szolgálja. Jelentős részt foglal el a módosításban a reményeink szerinti mielőbbi európai uniós csatlakozásból adódó jogharmonizációs rész.

Összefoglalva: a bizottság többsége a módosító javaslatokat indokoltnak és hasznosnak ítélte. Véleményünk szerint mindenképpen támogatásra érdemes az a módosítás, amely 3 millió adófizető polgárt hoz kedvezőbb helyzetbe. A vitát követően a bizottság (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) 12 igennel, 8 nem szavazat ellenében a törvénymódosítást az Országgyűlésnek általános vitára és elfogadásra ajánlotta.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai