Készült: 2020.05.29.18:52:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

207. ülésnap (2001.05.10.), 294. felszólalás
Felszólaló Borkó Károly (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  294  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BORKÓ KÁROLY (Fidesz): Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! - illetve uraim, bocsánat. Veres János képviselő úr hozzászólása inspirált arra, hogy én is hozzászóljak.

A munkanélküliséggel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy a tavalyi évben több mint 200 ezer fővel többen dolgoztak ebben az országban, mint az azt megelőző időszakban. Senki nem mondja, azt gondolom, és nem is mondhatja, hogy a munkanélküliség Magyarországon ma nem probléma, nem téma. Mind a kormány, mind pedig a parlament is azon munkálkodik, hogy ebben az országban minél többen dolgozzanak.

Számtalanszor előkerül az a kérdés a szocialista képviselők között, hogy a munkanélküliségi ráta nem felel meg a valóságnak. Szeretném képviselőtársamnak is jelezni, hogy ezeket a mutatókat az Európai Unióban megszokott módon méri a KSH. Tehát ha ez a mutató nem valós, akkor valószínűleg az Unióban sem valós alapon mérik a munkanélküliséget.

Valóban magas az inaktívak aránya az aktív népességhez viszonyítva, hiszen hozzávetőleg ötmillió aktív korú polgár él ebben az országban, és sajnálatos módon alig négymillió embernek van ma munkája. Az, hogy ez így van, nemcsak a kormány felelőssége, hanem a saját házunk táján is körbe kell nézni. Hiszen például ahhoz, hogy ez a mutató így alakul, az is hozzájárul, hogy adott esetben a megyei területfejlesztési tanácsok olyan döntéseket hoznak - amit egyébként a gazdasági miniszter úr is kifogásolt -, amelyek révén elavult agrárszerkezetet konzervál egy adott megyében egy adott fejlesztési tanács.

Tehát azt gondolom, hogy a probléma sokrétű, és azon vagyunk, hogy ezekre a problémákra megoldást találjunk.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  294  Következő    Ülésnap adatai