Készült: 2021.05.12.22:35:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

16. ülésnap (2006.07.24.), 180. felszólalás
Felszólaló Básthy Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  180  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁSTHY TAMÁS (KDNP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Az Európai Unió bőkezű támogatást adott az új tagállamoknak, hogy alkalmassá váljanak a schengeni csatlakozásra. Az Uniónak érdeke ugyanis, hogy ezek az országok már a külső határokon képesek legyenek feltartóztatni az illegális migrációt, és megállítani azokat, akiket biztonsági megfontolásokból célszerű távol tartani. A Schengen-alapból Magyarországnak 2004 és 2007 között 160 millió eurót, körülbelül 40 milliárd forintot folyósítanak, így a kötelező önrésszel együtt mintegy 50 milliárdot meghaladó értékű fejlesztésekre nyílik lehetőség.

A határőrség a 2005. évi jóváhagyott előirányzathoz képest a 2006-os költségvetési törvényben csökkenő támogatásban részesül, ez bizonytalanná teszi a szervezet működőképességének megtartását. A határőr-igazgatóságok részére több mint 1,2 milliárd forint az előírt bevételi előirányzat, ez az előző költségvetési évben 380 millió forint volt. Tehát úgy tűnik, hogy a határőrség súlyos anyagi gondokkal küszködik, így a Schengen-alapból érkező pénzekkel lehet technikai fejlesztést végrehajtani a szervezetnél, legalábbis a kormány így képzeli. Furcsa dolognak tűnik, hogy a kormány nem finanszírozza kellőképpen a határrendészeti szerveket, hanem az uniós pénzekre kíván csak támaszkodni.

Tisztelt Miniszter Úr! Kérem, adjon számot a Schengen-alapból érkező pénzek felhasználásáról, a pontos összegről. Kérdezem továbbá a miniszter urat, hogy miért nem támogatja a kormány központi forrásból elvárható mértékben a határrendészeti szerveket.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  180  Következő    Ülésnap adatai