Készült: 2020.09.22.23:48:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 270-276. felszólalás
Felszólaló Simon Gábor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:31


Felszólalások:  Előző  270 - 276  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SIMON GÁBOR (MSZP): (Zaj.) Köszönöm a szót, elnök úr. Hát, hiába kérjük a kormánypárti többséget, hogy legalább azt mondja meg, hogy ha elutasítja, akkor miért utasítja el. (Az elnök csenget.) Nem mi kérjük ezt önmagában, nem az ellenzéki frakciók, hanem kérik azok a PB-gáz-felhasználók, akik ma nem tudják, hogy önök miért szorítják ki őket a rezsicsökkentés folyamatából, mert azért azt tudniuk kell önöknek is pontosan, hogy a rezsicsökkentés nemcsak abból áll, amit önök tesznek javaslatként, hanem a rezsicsökkentés, a megélhetési költségek ennél lényegesen szélesebb körben kell hogy értelmezhetővé váljanak. (Zaj, többen állva beszélgetnek.)

Idetartozik például az alapvető élelmiszerek 5 százalékos áfakörbe való besorolása. Önök megtették azt, hogy a féldisznót 5 százalékossá tették; mára a piacon megjelent a ládás félsertés fogalma, mert a piac reagált erre. Nem lett volna egyszerűbb, ha ezt rendesen megteszik? (Az elnök csenget.) Vagy például - köszönöm a jelzést, elnök úr - odafigyelnek arra, hogy az igazságos rezsicsökkentés nemcsak azt jelenti, hogy a legfelső két jövedelmi kategóriába tartozó... Elnök úr, kérem, tegye lehetővé, hogy szólni tudjak!

ELNÖK: (Csenget.) Tessék, képviselő úr, folytassa!

SIMON GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen, ezt a húsz másodpercet majd a végén még hozzátesszük. Tehát az igazságos rezsicsökkentés nemcsak azt jelenti, tisztelt képviselőtársaim, hogy a legfelső két jövedelmi kategóriába tartozóknak jelenik meg a számláján az a többlet, hanem annak is, aki egyébként az alacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozik.

(18.30)

Éppen ezért az igazságos rezsicsökkentésnek része az is, ha például a PB-gáz-palackot használóknak a rezsije is csökken. Mi nagyon szeretnénk, ha önök ezt tárgysorozatba vennék, és erről tudnánk beszélni. (Folyamatos moraj.)

De ugyanúgy szeretnénk azt is, ha egy átfogó otthonfelújítási programmal (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) segítenék ezt a programot és sok egyéb, a rezsire vonatkozó... (Gúr Nándor: Szégyen! Ennyire nem fontos nekik ez a téma!)

Nekünk egyvalami most világosan kiderült, hogy önöknek az egymással való diskurzusa fontosabb, mint a választókkal való konzultáció. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nézz hátra!) Hölgyeim és uraim, az önök döntése, nézzék meg, hogyan viszonyulnak ehhez a kérdéshez...

ELNÖK: Köszönjük szépen, képviselő úr.

SIMON GÁBOR (MSZP): ...önök a rezsicsökkentés tekintetében ezt az alapálláspontot képviselik, amit most tanúsítanak. (Az elnök ismét csenget.) Remélem, hogy valaki ezt...

ELNÖK: Köszönjük, képviselő úr.

SIMON GÁBOR (MSZP): ...képernyőn rögzíti. Köszönjük szépen önöknek. (Taps az MSZP soraiból. - Dr. Józsa István: Szégyen! Nem hallgatják meg, kivéve Pálffyt!)
Felszólalások:  Előző  270 - 276  Következő    Ülésnap adatai