Készült: 2020.09.24.02:10:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

325. ülésnap (2013.11.18.), 88. felszólalás
Felszólaló Simon Gábor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SIMON GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Mély megütközéssel vettük a hírt a CBA résztulajdonosainak a leveléről, amit a dolgozóknak írtak október 23-át megelőzően. Néhány részlet a levélből. "Fontos a megerősítés, az összetartás, hiszen csak összefogva tudunk gátat szabni és kategorikusan elutasítani a posztkommunista, liberális gazemberek mesterkedéseit. Fontos, hogy mi mindnyájan, a nemzeti értelmű, igazi hazafiak támogassuk a legnagyobb formátumú magyar politikusunkat, nemzetünk miniszterelnökét, Orbán Viktort, és fontos - megkérjük a tisztelt boltvezetőket -, hogy az áruházi személyzet valamennyi tagját legyenek kedvesek informálni a levélről és a benne szereplő fontos tartalomról."

(15.30)

Ezek a kijelentések, nemcsak az általunk minősítettekre, hanem minden demokratikusan gondolkodó, eddig a CBA-áruházakban vásárló állampolgárokra nézve is sértőek. Egy magáncég tulajdonosainak és vezetőségének politikai rokonszenve szigorúan magánügy, éppúgy, mint a cég dolgozóié. Ezzel kapcsolatos elvárásoknak, presszióknak a rendszerváltás utáni Magyarországon eddig nem volt tere. A CBA kommunikációs igazgatója magyarázkodott, a levél írója pedig büszkélkedett a levelével.

Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Minden bizonnyal önök is értik, hogy a rendszerváltás újabb közmegegyezését rúgták föl ezzel a levéllel. A munkahelyekről a pártpolitika kivonulása, a politikai csatározás távozása anno a négyigenes népszavazásnak is az egyik kérdése volt. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy önök hogyan gondolkodnak minderről. Támogatják-e azt az ellenzéki kezdeményezést, miszerint a munkáltató sem közvetlenül, sem közvetetten nem hívhatja fel a munkavállalókat a párt támogatására vagy politikai tevékenységre? Egyetértenek-e, támogatják-e az ilyen irányú kezdeményezéseket? Persze, a megkülönböztetett viszony érthető a CBA-val az elmúlt 3 év tükrében, ezt a stratégiát viszont jól jellemzik a CBA-nak jutott extra kedvezmények. (Folyamatos zaj az MSZP padsoraiban.)

Mindezek után joggal vethető fel a kérdés: ez a levél egyfajta ellenszolgáltatás volt vagy csak a vakbuzgóság megnyilvánulása? Lesz-e ennek folytatása? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Hol van ön szerint a határ, miniszterelnök-helyettes úr?

Várom a válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban. - Közbeszólások: Hol a határ? A csillagos ég. - Dr. Bárándy Gergely: Nincs kérdés!)
Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai