Készült: 2020.09.22.10:19:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

317. ülésnap (2013.10.28.), 58. felszólalás
Felszólaló Simon Gábor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:05


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SIMON GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Bár elképzeléseknek nincs híján a Fidesz-kormányzat, mégsem tudott három év alatt valódi, teljes körű megoldást találni a bajba jutott devizahitelesek problémáira. Jól látszik, hogy az eddigi intézkedések nem váltották be a hozzá fűzött reményeket, nem hoztak átütő sikert, a leginkább rászorulók pedig rendre kimaradtak azokból. És most már nyugodtan mondhatjuk, hogy kudarcot vallott az ócsai lakópark ötlete is.

A kormány 2011-ben hirdette meg szociális családiház-építési programját azzal a céllal, hogy lakhatást biztosítson mindazoknak, akiknek a lakását elárverezték. Az első ütemben nyolcvan ház épült a tervezett több százból, közel ötszázból: négyfős családoknak ötven darab 50 négyzetméteres ház havi 16 800 forintos lakbérért, ötfős családoknak húsz darab 60 négyzetméteres ház havi 19 500 forintos lakbérért, hatfős családoknak tíz darab 70 négyzetméteres ház havi 21 100 forintos lakbérért.

Egy korábbi írásbeli kérdésemre adott válaszból kiderült, hogy a közbeszerzési eljárásban a nyertes a VeszprémBer Zrt. volt. A kivitelezés teljes összege 2 milliárd forint plusz áfa körüli összegbe került, írják önök. A számok azonban sehogyan sem stimmelnek. Megjegyzem, sokfajta költségre vonatkozó számot hallottunk az elmúlt időszakban. A házakra 2013. február 15-ig kellett pályázni. A több százezer jogosultból mindössze 588 jelentkező akadt az eredetileg ötszáz lakásra tervezett, azonban csak nyolcvan elkészült ingatlanra. Közülük kevesebb mint negyven család felelt meg a szigorú pályázati előírásoknak.

A program valójában már többször megbukott. Először akkor, amikor nem találtak rá kivitelezőt, aztán akkor, amikor bevallották, hogy nem korszerű, energiatakarékos, hanem a minimumkövetelményeknek alig megfelelő C kategóriás házakat építenek, végül akkor, amikor kiderült, hogy egyes számítások szerint négyzetméterenként akár 500 ezer forintos ingatlanárakat is képesek voltak produkálni.

Az ócsai lakópark beruházási költségeiből a kormány több ezer embert juttathatott volna bérlakáshoz. Az adatok szerint csak Budapesten tízezrével vannak üres lakások, amire egy szociális bérlakásprogramot lehetett volna építeni. Ráadásul az üresen álló lakások esetében további jelentős pluszköltséget jelent a házak őrzése és az állagmegóvó beavatkozások. Amikor ez interpelláció készült, akkor ez havonta 5 millió forint költséget jelentett. Ma nyolcvan ház szabályos rendben sorakozik egymás mellett. A lakópark valójában Ócsán kívül, az autópályától nem messze helyezkedik el, a mező közepén. Szó szerint zöldmezős beruházás volt, a semmi helyén épült valami.

A fentiekre tekintettel kérdezem államtitkár urat: ki a felelős az ócsai kudarcért, a pénz elherdálásáért? Hatékonynak tartja-e ár-érték arányban az ócsai lakóparkot? A rászorultak hány százalékán tudott segíteni a lakóparkprojekt?

Nagy tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai