Készült: 2020.09.26.10:24:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

316. ülésnap (2013.10.25.), 28. felszólalás
Felszólaló Simon Gábor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SIMON GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ezt a nagyon magas szintű vitát, a nemek harcát és a családi szerepeket is egymással megvitatni akaró párbeszédet nem folytatnám tovább, hiszen mi itt a költségvetés megtárgyalására érkeztünk. Volt néhány megjegyzés, amit az ember kénytelen-kelletlen ide kell hogy tegyen az asztalra.

Az egy filozófiailag nagyon jó párbeszéd lenne akkor, ha mindenki nevén nevezné a dolgokat, ha ez egy őszinte beszéd lenne, ha önök azt mondanák, hogy elrendeltük, elfogadtuk az egykulcsos személyi jövedelemadót, ami persze már nem egykulcsos, de helyette, hogy a költségvetésnek legyenek bevételei, helyette más egyéb adó- és illetékbevételeken keresztül teremtjük meg ennek a feltételeit.

Csak óvatosan jegyzem meg, mert láttam, hogy képviselő úr is jegyzetel: mindig ugyanoda érkezünk vissza, a tranzakciós illetékhez. Önök azt állították folyamatosan, hogy a tranzakciós illetéket nem lehet a családokra átterhelni. Aztán volt egy fogyasztóvédelmi bizottsági ülés, ahol a PSZÁF akkori vezetése - élén Szász Károllyal - elénk tett egy olyan tanulmányt, amelyben azt bizonyította be, hogy részben vagy teljes egészében a tranzakciós illetéket a családokra áthárították. Lehet, hogy szegény Szász Károlynak és a PSZÁF-nak ez volt az egyik utolsó nyilatkozata, mert azt követően hirtelen összevonták az MNB-vel, és ráadásul neki is és az összes vezetőtársának a szerződését és megbízását visszavonták, de mégis azt kell hogy mondjam: ez egy jó példa volt.

Ugyanígy tessenek megnézni, főleg a gazdaságban, pénzügyekben járatos képviselőtársaim, hogy amikor a bankokra kivetett válságadót bevezették, azt követően hogyan változott a számlavezetés díja, a tranzakciós díjak és a számla költségeinek a díja. Ebben a sorban vagy 15-20 olyan adót és illetéket lehet felsorolni, amelyeket nem hárítottak át a családokra - mondják önök -, aztán a családi kasszákat terhelték.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai