Készült: 2020.08.04.17:09:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

112. ülésnap, 82. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:38

Felszólalások:  <<  82  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Ha ön körbenéz nemcsak a környező országokban, hanem a teljes világban, az Amerikai Egyesült Államoktól Olaszországig, Svédországtól Franciaországig, Németországtól Spanyolországig, Kínáig, akkor azt láthatja, hogy minden ország esetében egy teljesen újfajta védekezés az, amit megkövetel ez a koronavírus-járvány, és vannak olyan országok, amelyek tudják ezt lassítani, vannak, amelyek kevésbé. Látjuk, hogy Olaszországban sokan arra számítottak, hogy ennyi nap után már csökkenni fog a fertőzötteknek és a betegeknek a száma, és tovább emelkedik; tehát olyan helyzetben vagyunk, amelyben a világ legerősebb és leggazdagabb országai, a nálunk erősebb és gazdagabb országok sem tudják úgy megfékezni ennek a vírusnak a terjedését, mint ahogy azt mindnyájan szeretnénk. Minden ország a világban védőfelszerelést szeretne venni, maszkokat szeretne venni. Mivel ezeknek a jelenlegi kínálata erősen korlátos, és minden más egészségügyi berendezésnek is, ezért döntött úgy a kormány, hogy itthon a büntetés-végrehajtást állítja át arra, hogy napról napra húszezer új védőmaszkot tudjon előállítani a meglévő 1,1 milliós készletek mellé.

(14.20)

Azért, hogy minden orvosnak, a háziorvosoknak is rendelkezésére álljanak a megfelelő védőfelszerelések, ezért az állami készletekből juttatjuk őket hozzá, jóllehet magához a működési feltételekhez is szükség lenne bizonyos védőfelszerelésekre. Már elvittek  a múlt hétvégi állások szerint  3900 doboznyi maszkot a háziorvosok, de még mindig a megyei mentőállomás-központokon 1700 maszk továbbra is elvihető. Ha több orvos összefog, és meghatalmazzák az egyik kollégát, akkor egy kolléga elviheti a többiek maszkjait is.

Mától kezdve, második körben 3 darab speciális maszkot vihetnek el, szintén ingyenesen, szintén a mentőállomások megyei központjaiból a háziorvosok, hogy ők is rendelkezzenek kellő számú védőfelszereléssel, hiszen amúgy is a protokollok azt indítványozzák, hogy minél kevesebb orvos-beteg találkozás legyen, de ha mégis előfordul egy ilyen, legyen védőfelszerelés, azért, pontosan, amire ön is utalt, hogy ne betegedjenek meg az orvosok, az egészségügyi dolgozók. Az egész világon ezek óriási és új feladatok, igyekszünk a lehető legjobban megfelelni ennek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.) Elnök úr, köszönöm a türelmét.

Felszólalások:  <<  82  >>    Ülésnap adatai