Készült: 2020.08.11.04:29:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

112. ülésnap, 50. felszólalás
Felszólaló Schanda Tamás János
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:14

Felszólalások:  <<  50  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az új koronavírus egész Európát jelentős kihívás elé állította, ebben a helyzetben pedig összefogásra van szükség, ehhez kérjük az ön hozzájárulását is. Én is igyekszem megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyeket feltett.Ahogyan ön is fogalmazott, a vonatkozó rendelet értelmében a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása tilos. Éppen ezért különösen fontos azt hangsúlyozni, tisztelt képviselő úr, hogy a jogszabály kifejezetten a hallgatókra vonatkozó tiltást fogalmazott meg, hiszen mindannyian jól tudjuk, hogy Magyarországon sok tízezer külföldi hallgató tanul, és a járvány elsősorban a külföldiek által került be Magyarországra, és azt is mondhatjuk, hogy az első időszakban elsősorban az ő körükben terjedt.

(13.40)

A felsőoktatási adminisztrációban és az oktatásban részt vevők számára a folyamatos munkavégzés továbbra is szükséges és lehetséges is, ezt a rendeletek szintén lehetővé teszik.

Folyamatos az egyeztetés ezekben az órákban is a felsőoktatási intézmények és az oktatási igazgatás között. A felsőoktatási intézmények március 12-ére és 13-ára rektori szünetet rendeltek el, a mostani hétre pedig előrehozták a tavaszi szünetet. Így valójában másfél hét áll rendelkezésre a távolléti oktatás megszervezésére.

Tájékoztatom arról is, hogy a felsőoktatási intézmények túlnyomó többsége által használt tanulmányi rendszer alkalmas a fokozottabb terhelés elviselésére is, ugyanakkor szabadságot biztosítunk az intézmények számára, hogy a távoktatáshoz, a távképzéshez pontosan milyen technológiát szeretnének használni. Ez akár képzésenként és óránként is más-más lehet.

Bekértük az intézkedési terveket, és amennyiben segítséget igényelnek, akkor ezt pedig meg is fogjuk adni az egyes intézmények számára. Az egyetemeknek ebben is szabadságot szeretnénk adni, ahogy abban is, hogy a rektorok gyakorolhassák a méltányosságot indokolt esetben a kollégiumban történő benntartózkodás során. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

Felszólalások:  <<  50  >>    Ülésnap adatai