Készült: 2020.08.12.06:39:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

110. ülésnap, 116. felszólalás
Felszólaló Ungár Péter (LMP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:05

Felszólalások:  <<  116  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm szépen a lehetőséget. (Fülöp Attilához fordulva:) Tisztelt államtitkár úr, nagyon szépen köszönöm, hogy ön is eljött a parlamenti ülésre és lehet öntől kérdezni. Az a helyzet, hogy a szociális szektor február 19-én béremelést kapott, amely béremelést 14 százalékkal jelentett be az EMMI, és ez  mint azt az EMMI is beismerte  bár tartalmaz egy 8 százalékos olyan béremelést, ami a garantált bérminimum növekedése végett következett be, további 6 százalékról beszélt. Fontos lenne a számok mögé nézni, hogy mit jelentett ez a további 6 százalék.

A legfontosabb probléma ennél a 6 százaléknál az, hogy ez nem az alapbér emelésével történt meg, hanem csak egy pótlék emelése. Ezért nyugdíjalapot nem képez ez a 6 százalékos emelés. Amúgy arra szeretném kérni államtitkár urat, hogy ezt a 6 százalékos emelést a szociális dolgozók átlagbérénél ne százalékos arányban, hanem nominális alapon gondoljuk végig. Ez a legtöbb esetben nem éri el a 10 ezer forintot.

Tehát az a helyzet, hogy jelenleg a szociális dolgozókat képviselő szakszervezetek sztrájkkészültségben vannak, sztrájkolni szeretnének. Nem azért van ez így, mert valamilyen külföldi összeesküvés az ármányuk köré vette őket, hanem azért, mert jelenleg elviselhetetlenül alacsony a bérszínvonal a szociális szektorban. Az a helyzet, hogy jelenleg az önök teljesen értelmezhetetlen és összevissza összeállított bértáblájának következtében egy 18 éve dolgozó, felsőfokú végzettséggel rendelkező, szociális szektorban dolgozó ember és egy frissen érettségizett kezdő sok esetben ugyanannyit keres. Azok az emberek, akiknek szakirányú végzettségük, sokszor felsőfokú végzettségük van, nincsenek megbecsülve, ezért is javasolja Hohn Krisztina képviselőtársam a garantált diplomás-bérminimum bevezetését, ami azt jelentené, hogy azok, akik külön szereztek valamilyen felsőfokú vagy szakirányú végzettséget, többet kapnának.

Ez az a szektor, amely olyan embereket gondoz, olyan emberekre vigyáz, akiket más nem gondozna. Szerintem nemzeti konszenzus, és mindenki egyetért a Házban, hogy a szociális dolgozók bérét meg kell növelni. Mindenki tudja, milyen élethelyzetben lévő emberek kerülnek ide. Mégis az a helyzet, hogy önök e pótlék emelésével nem elégítették ki a dolgozókat, illetve a szakszervezeteket, pontosan tudják, hogy ez nem elegendő, csupán azért tették meg, hogy megpróbálják elkerülni a sztrájkot.

(16.20)

Nem fogják tudni a sztrájkot elkerülni, előbb-utóbb a bíróság ki fogja tudni mondani, hogy mikor és mi lesz az elégséges szolgáltatás, és akkor nem lesz elég egy felhatalmazás nélkül tárgyaló államtitkár-helyettest küldeni a szakszervezeti vezetőkkel tárgyalni.

A válasza előtt még annyit szeretnék önnek jelezni, hogy 2009-ben érettségiztem, így a Gyurcsány-Bajnai-kormány jelentős részén én a középiskolában voltam. Köszönöm szépen. (Taps és derültség az ellenzéki oldalon.)

Felszólalások:  <<  116  >>    Ülésnap adatai