Semmelweis-napi megemlékezés az Országgyűlés plenáris ülésén

2019. július 1.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke:

"Tisztelt Országgyűlés! A mai nap, július elseje a világhírű magyar orvos, Semmelweis Ignác születésének napja, aki a gyermekágyi láz kóroktanának megalapozója volt. Ő mutatott rá először a kórházi higiénia fontosságára, amellyel megelőzhetővé tette a gyermekágyi láz rettenetes következményeit.

Az Országgyűlés plenáris ülése 2019. július 1-jén. MTI/Kovács Attila

Ez a nap egyben az egészségügyi dolgozók napja is. Ezt az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 15/B. §-a rögzíti, és kimondja, hogy a Semmelweis-nap az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókra és egészségügyben dolgozókra kiterjedően munkaszüneti nap is.

Jó alkalom ez arra, hogy fokozott figyelemmel forduljunk az ezen ágazatban dolgozók problémái felé, valamint elismerjük és köszönetünket fejezzük ki az általuk végzett áldozatos munkáért, amelyhez nem elég az oktatási intézményi keretek között megszerzett tudás, hanem ki kell egészülnie annak sokéves munkatapasztalattal, a szakma iránti mély elhivatottsággal és segíteni akarással. Köszönet és megbecsülés illet minden egészségügyi dolgozót.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tavaly emlékeztünk meg Semmelweis Ignác születésének kétszázadik évfordulójáról. Ez alkalomból a kormány a 2018. évet Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánította. Az emlékévhez kapcsolódva 2018-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága „Moss kezet!” jelszóval kampányt indított. A kampány során felhívták a figyelmet a kézmosás fontosságára, amely az egészséges emberek hétköznapi életében ugyanolyan fontos, mint a kórházi és egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésében.

A bicentenárium alkalmából számos konferenciát, kiállítást és megemlékezést tartottak hazánkban. Ugyanakkor külföldön is fejet hajtottak Semmelweis életműve előtt: az elmúlt hónapokban szobrot avattak emlékére Tokióban, Mariborban, Krakkóban és életének fontos helyszínén, Bécsben is.

Mindez azt tükrözi, hogy a tudomány nemcsak nemzeti, hanem egyetemes érték is, a tudósok támogatása és elismerése az egész emberiség érdeke és feladata. Nekünk, magyaroknak pedig megtisztelő dicsőség, hogy egykori honfitársunk olyan tudományos felfedezést tett, amellyel édesanyák ezreinek életét mentette meg, és amelyre szilárdan építkezhettek az őt követő tudósnemzedékek is szerte a világon."

Fotó: MTI/Kovács Attila

Országgyűlés Sajtóirodája