null Megjelent a Tudományos konferenciák az Országházban könyvsorozat hetedik kötete

Megjelent a Tudományos konferenciák az Országházban könyvsorozat hetedik kötete

Az Országház Könyvkiadó gondozásában megjelent az 1918 – A Nagy Összeomlás című kötet, mely a tavaly megrendezett történettudományi konferencia előadásainak szerkesztett változatát tartalmazza.

A magyar történelem egyik legradikálisabb változásait eredményező periódusa az 1918 és 1921 közötti időszak volt: világháborús összeomlás, őszirózsás forradalom, a Tanácsköztársaság, majd az ország feldarabolása után annak egy teljesen új, megváltozott helyzetben való újrateremtése.

Az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága a Magyar Történelmi Társulattal közösen arra vállalkozott, hogy a centenáriumi évfordulón, a legújabb kutatási eredményekre alapozva, négy egymást követő konferencián mutassa be a sorsfordító éveket.

Az első tudományos tanácskozásra az Országház főrendiházi ülésteremben 2018. október 31-én, Tisza István gróf halálának évfordulóján került sor. Az ott elhangzott előadások az 1918-as összeomlás okait, valamint a magyar társadalom különböző rétegeire és az ország politikai elitjére ható következményeit járták körül.

A konferencia előadói Maruzsa Zoltán, Hatos Pál, Révész Tamás, Szarka László, Katona Csaba, Tamara Scheer, Kovács Dávid és ifj. Bertényi Iván voltak. Az 1918 – A Nagy Összeomlás című kötet előadásaik szerkesztett változatát, valamint Balázs Eszter, Géra Eleonóra és Kerényi Éva tanulmányait tartalmazza.

A kötetbe belelapozni itt van lehetőség.

A Tudományos konferenciák az Országházban sorozat korábban megjelent köteteiről az Országház Könyvkiadó honlapja nyújt tájékoztatást.