Megemlékezés Szent Flórián napján a tűzoltóink és katasztrófavédelmi szerveink ünnepnapján

Kövér László, az Országgyűlés elnöke:

"Tisztelt Országgyűlés!

A rendvédelmi szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény 137.§-a értelmében május 4-e, Szent Flórián napja tűzoltóink és katasztrófavédelmi szerveink ünnepnapja.

 

Tisztelt Képviselőtársaim! 

 

Önzetlenül, bátran és fegyelmezetten szolgálni a közösség érdekét a legnemesebb hivatások közé tartozik. Különösen igaz ez akkor, ha e hivatás teljesítése az egyén saját életének kockáztatásával jár együtt. 

Tisztelt Országgyűlés! 

1870 februárjában gróf Széchenyi Ödön elhivatott és hatásos közreműködésével – a szintén ekkor megalakuló önkéntes tűzoltó egyesület mellett – megkezdte szolgálatát az első hivatásos, központilag szervezett tűzoltóegység az akkor még különálló Budán és Pesten. 
Mindemellett az év végén, 1870 decemberében megalakult az Országos Tűzoltó Szövetség. 150 évvel ezelőtt tehát a tűzoltói hivatás, a testületek együttműködése, és a tűzoltóságok egységes elvek szerinti fejlesztése is országosan szervezett formát öltött. 

Tisztelt Képviselőtársaim! 

A különféle katasztrófák elleni védekezés csak közösségi szinten tud igazán eredményessé válni. A hivatásos magyar tűzoltóság elmúlt 150 éve, de a jelenlegi járványhelyzet kezelése is bizonyítéka lehet annak, hogy kellő összefogással, állami és önkormányzati szerepvállalással, emellett pedig közösségeink bátor és áldozatkész tagjaival eredményesebben győzhetők le a veszélyek. 

A jelenlegi kritikus napokban megnyugvással szolgál számunkra, hogy rendvédelmi szerveink sorában önkéntes és hivatásos tűzoltóink, műszaki mentőink és egyéb katasztrófavédelmi szerveink tagjai ma is töretlen helytállással és elhivatottsággal szolgálják biztonságunkat. 
A mai napon ezért Magyarország Országgyűlése tiszteletét és köszönetét fejezi ki minden magyar tűzoltó, minden hazai katasztrófavédelmi és mentőalakulat tagja előtt."
 

Sajtóiroda