Kihirdették Az Országház Bora cím idei nyerteseit

A nemzeti hagyomány szerint a Kárpát-medencei magyar történelemnek már a legelső aktusa, a vérszerződés is a borhoz kötődik - emlékeztetett a díjak átadása előtt mondott köszöntőjében az Országgyűlés elnöke.

Kövér László

Kövér László hangsúlyozta, a magyarság és a bor kapcsolata messze túlmutat egy mezőgazdasági kultúra művelésén. "A bor, a szőlőművelés mindig velünk volt történelmünk fényes és vérzivataros századai során, ahogyan az elmúlt bő két esztendőben is" - fogalmazott.

A házelnök elmondása szerint külön köszönet jár azért, hogy a pandémiás időszak nem várt nehézségeinek ellenére idén is szép számmal jelentkeztek termelők Az Országház Bora pályázatra.

A magyar bortermelés sikeréhez a magyar törvényhozásnak a megfelelő jogi környezet kimunkálásával kell hozzájárulnia, külön figyelemmel a világkereskedelemben mutatkozó szállítási és gazdasági nehézségek időszakában - mondta a politikus.

Az Országház Bora
 

Az Országház Bora célkitűzése változatlan: a hivatalos parlamenti vendégeinket magas minőségű, magyar borokkal megkínálni, a nyertesek hírnevét pedig - a sajtón keresztül is - öregbíteni - fogalmazott Kövér László.

Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke és a pályázat zsűrijének elnöke emlékeztetett arra, hogy immár ötödik alkalommal tartották meg Az Országház Bora versenyt.

Nehéz definiálni a jó bor fogalmát - ismerte el a szakember, hozzátéve: az Országház ezért saját borversenyt hirdetett, hogy szakmai zsűri döntsön a legjobb tételekről.

Ezúttal is három szakmai bizottság bírálta el a beküldött borokat vakkóstolással, szoros eredmény esetén visszakóstolással eldöntve a rangsort - számolt be a zsűrizés folyamatáról Kállay Miklós.

Fodor Gábor
Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el a Fodorvin Családi Pincészet 2020-as Aszófői Olaszrizling borával. Az olaszrizling kategória 2. helyezését a Laposa Birtok 2019-es Laposa 4Hegy Olaszrizling borával nyerte el. A 3. helyezett a Canter Borház 2020-as Lebegés Balatoni Olaszrizling bora.

Regéczy Dávid
Furmint kategóriában 1. helyezést a Béres Szőlőbirtok és Pincészet nyerte el 2017-es évjáratú Béres Tokaji Lőcse Furmint borával. A 2. helyezést a Balassa Borászat nyerte el 2019-es Tokaji Furmint Szent Tamás borával míg a 3. helyezett a Péter Pincészet 2019-es évjáratú Tokaji Furint Thurzó dűlő bora.

Tornai Tamás
Az olyan őshonos szőlőfajták, mint a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű számára létrehozott egyéb fehérbor kategória első díjával a Tornai Pincészet 2019-es Somlói Top Selection Aranyhegy Juhfarkját tüntették ki. Az egyéb fehérbor kategória 2. helyezését Istvándy Pincészet nyerte el 2018-as Badacsonyi Kéknyelű Kékderű borával. A 3. helyezett a Tornai Pincészet 2019-es Somlói Top Selection Grófi Hárslevelű bora.

Koch Csaba
A rozé kategóriában hajós-bajai Koch Borászat 2020-as Duna-Tisza közi Néróját sorolta első helyre a zsűri. A kategória 2. helyezését a Fodorvin Családi Pincészet nyerte el 2020-as Örvényesi Kékfrankos Rozé borával.  A kategória 3. helyezettje a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2020-as évjáratú Gál Pinot Noir Rosé bora.

Lelovits Tamás
A vörösborok között a kékfrankos kategóriában az első helyezést Lelovits Tamás Pincészete érte el 2020-as évjáratú Villányi Kékfrankosával, a 2. helyezést ebben a kategóriában a Takler Borbirtok nyerte el 2017-es Takler Szenta hegyi Kékfrankos borával. A 3. helyezett a Vesztergombi Pince 2018-as Vesztergombi Kétvölgy Kékfrankos bora.

Németh János
A bikavér kategóriát a szekszárdi Németh János Pincészet nyerte 2019-es Könnyű Szél Bikavérjével. A 2. helyezést ebben a kategóriában a Thummerer Pincészet nyerte el 2017-es Egri Bikavér Superior borával. A 3. helyezett az Eszterbauer Borászat 2017-es „Tüke” Szekszárdi Bikavér bora.

Eszterbauer János
A legjobb idei kadarka az Eszterbauer Borászat 2019-es Nagyapám Szekszárdi Kadarkája lett, a 2. helyezést ebben a kategóriában a Vesztergombi Pince nyerte el 2019-es Vesztergombi Kadarka borával. A 3. helyezett a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2020-as Pécsi Kadarka bora. 

Lelovits Tamás
A cabernet franc kategóriában pedig Lelovits Tamás Pincészete ért az első helyre 2017-es Villányi Franc borával. A 2. helyezést ebben a kategóriában a Ruppert Borház nyerte el 2017-es Villányi Franc borával. A 3. helyezett Maul Zsolt Pincészete 2017-es „Lator” bora.

Dr. Molnár Péter
Tokaji aszú kategóriában Az Országház Bora címet a Patricius Borház érdemelte ki 2016-os évjáratú Patricius Tokaji Aszú 6 puttonyos borával. A 2. helyezést ebben a kategóriában a Royal Tokaji Borászat nyerte el 2016-os Royal Tokaji Aszú 6 puttonyos borával. A 3. helyezett a Dobogó Pincészet 2017-es Dobogó Tokaji Aszú 6 puttonyos bora.

 

Forrás: MTI / Sajtóiroda