Elhunyt Fekete György volt országgyűlési képviselő

Életének 88. évében elhunyt Fekete György volt országgyűlési képviselő, belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke.

Kövér László házelnök megmelékező beszéde az Országgyűlés plenáris ülésén: 

"Tisztelt Országgyűlés! Szomorú kötelességemnek teszek eleget azzal, hogy bejelentem, Fekete György volt képviselőtársunk, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, majd tiszteletbeli elnöke életének 87. évében elhunyt.

Fekete György 1932-ben született Zalaegerszegen. 1957-ben szerzett kitüntetéses belsőépítész diplomát az Iparművészeti Főiskolán, életét szakmájának és a hazai kulturális élet gazdagításának szentelte. 

Politikusként 1990 és 1994 között az Antall-kormány Művelődési és Közoktatási Minisztériumának helyettes államtitkára és a Magyar Kulturális Alap egyik alapítója, illetve első elnöke volt. 1994-ben Budapest 18. számú egyéni választókerületében, az MDF színeiben szerzett mandátumot és 1998-ig volt a magyar Országgyűlés tagja. Megbízatása alatt előbb független képviselőként, majd a KDNP-frakció tagjaként is dolgozott. Országgyűlési képviselőként a kulturális bizottság tagja volt. 

Fekete György rendkívül gazdag alkotói életműve mellett aktív kulturális, közéleti tevékenységet vállalva dolgozott. 

Szerepet vállalt Magyarország egyik legjelentősebb kulturális intézménye, a Magyar Művészeti Akadémia létrehozásában, amelynek első, majd újraválasztott elnöke lett. 2017-től pedig a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke volt.

Fekete György munkásságát számos díjjal, köztük Munkácsy-díjjal, Kossuth-díjjal ismerték el, de több település díszpolgára és a professor emeritus cím birtokosa is volt, valamint tagja egyebek mellett a Szent Korona Testületnek és elnöke a Nemzet Művésze-díj Bizottságnak.

Kérem önöket, hogy képviselőtársunk emléke előtt néma felállással tisztelegjünk. (A teremben lévők néma felállással adóznak az elhunyt emlékének.)
Köszönöm."