Az Országgyűlés tagságának 130. évfordulója az Interparlamentáris Unióban

Az Országgyűlés 2019. júniusában ünnepli a parlamentek világszervezetében, az Interparlamentáris Unióban (IPU) betöltött tagságának 130. évfordulóját. Alapítása 1889. június 30-án, az első párizsi konferencián történt. Június 30-át az ENSZ 2018-as határozata a Parlamentarizmus Nemzetközi Napjává nyilvánította. 

Kövér László, az Országgyűlés elnökének meghívására 2019. június 2-5. között hivatalos látogatást tett Magyarországon Gabriela Cuevas Barron asszony, az Interparlamentáris Unió (IPU) elnöke, valamint Martin Chungong úr, az Interparlamentáris Unió főtitkára, hogy részt vegyen az Interparlamentáris Unió alapításának, továbbá az Országgyűlés IPU-tagságának 130. évfordulója alkalmából rendezett parlamenti emlékülésen, valamint parlamenti emlékbélyeg kibocsátási ceremónián és az Országgyűlés elnökével közösen nyissa meg a parlamentek világszervezetének és az Országgyűlés IPU-ban folytatott tevékenységének történetét bemutató magyar-angol nyelvű fotókiállítást.

Gabriela Cuevas Barron, az Interparlamentáris Unió (IPU) elnöke

A házelnök az Országház delegációs termében tartott rendezvényen hangsúlyozta: Napjainkban számos hosszú ideje fennálló és új kihívással szembesülünk, amellyel a nemzetközi közösség csak közös, összehangolt fellépéssel képes megbirkózni.

Hozzátette: ezeket a témákat az IPU folyamatosan napirendjén tartja, hogy ezzel is hozzájáruljon olyan globális problémák parlamenti eszközökkel történő kezeléséhez, mint a szegénység felszámolása, a nukleáris leszerelés, a migrációs válság, a klímaváltozás vagy a szélsőségesség és a terrorizmus elleni küzdelem.

Kövér László ugyanakkor elmondta azt is, a hazaszeretet és a nemzetközi együttműködés két egymást szorosan kiegészítő dolog.

Martin Chungong, az Interparlamentáris Unió főtitkára

Magyarország az IPU 9 alapító országának egyike. A világon elsőként emlékezett meg az Interparlamentáris Unió fennállásának kerek évfordulójáról, s indította útjára a nemzetközi szervezet 130. évfordulós rendezvénysorozatát, amelyért a parlamentek világszervezetében nagy elismerés övezi.

A franciaországi világkiállítás idején, 1889. június 29-30. között rendezett első párizsi Parlamenti Döntőbírósági Konferencián 9 ország (Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Dánia, Franciaország, Libéria, Magyarország, Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország) küldöttei vettek részt, akik hivatalosan is megalapították az Interparlamentáris Konferenciát.

Az Interparlamentáris Unió a ma létező valamennyi parlamenti és kormányközi szervezet elődjének tekinthető, kezdeményezésére alakult meg az Állandó Hágai Döntőbíróság, valamint a fórumain zajló béke megerősítését célzó multilaterális egyeztetések alapozták meg az ENSZ elődjének számító Népszövetség létrejöttét.

Az Országgyűlés a 130. évforduló alkalmából június 4-én kibocsátott parlamenti bélyegblokkal állított emléket a magyar törvényhozás és az Interparlamentáris Unió közötti kapcsolatoknak, a parlamenti diplomácia kiemelt jelentőségének. A bélyegblokk az Országház épületét és az IPU genfi székházát ábrázolja.

Az IPU jelenleg a világ 179 törvényhozását, a Föld csaknem 46 ezer parlamenti képviselőjét,  köztük az Országgyűlés valamennyi tagját tömöríti.

 

Az ünnepségről készült filmünket itt tekinthetik meg!

 

Sajtóiroda - MTI