A magyar Országházba látogattak ukrán gyerekek

Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló hagyományos ukrán népviseltbe öltözve köszöntette a gyerekeket. Hangsúlyozta: számára ünnep, hogy ennyi gyermeket vendégül láthatnak a magyar Parlamentben. Köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek és a magyar kormánynak, hogy a nyáron több ukrán gyermek táboroztatását biztosították Magyarországon. Grexa Liliána azt mondta, minden gyermek érintett a háborúban, de a magyarországi programoknak köszönhetően kicsit kiszakadhattak a háborús ország közegéből és egy békés országban tölthetnek el egy hetet.

A magyar Országházba látogattak ukrán gyerekek Szöveg:	Budapest, 2023. augusztus 26. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke (elöl, b2) és Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló (b3) és a szövetség szervezésében Magyarországon táborozó, a háborúban érintett ukrán családok gyermekei az Országház díszlépcsőházában 2023. augusztus 26-án. A Rákóczi Szövetség háromszázötven diákot lát vendégül egy hétig. MTI/Hegedüs Róbert

Hozzátette, bízik abban, hogy minél előbb győzelmet arat Ukrajna, és béke lesz újra az országban. Az eseményen egyperces néma felállással emlékeztek azokra, akik az életüket adták a háborúban Ukrajna szabadságáért és gyermekeik jövőjéért. 

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke közölte: nagy öröm számára, hogy az atlétikai világbajnokság után most az Országházban fogadhatja a diákokat. Az ukrán gyerekek, akik szombat reggel léptek át a határon, az ungvári magyar főkonzulátus és az ottani katonai adminisztráció segítségével jöhettek Magyarországra. A 10-18 éves diákok betekintést nyerhettek az atlétikai vb eseményeibe, a Parlament megtekintése és a budapesti városnézés után pedig továbbindulnak Sátoraljaújhelyre, a Rákóczi-táborba, ahol kiránduláson, kézműves foglalkozásokon és sportprogramon vehetnek részt szeptember 1-jéig.

	A magyar Országházba látogattak ukrán gyerekek Szöveg:	Budapest, 2023. augusztus 26. Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló (j) köszönti a Rákóczi Szövetség szervezésében Magyarországon táborozó, a háborúban érintett ukrán családok gyermekeit az Országház díszlépcsőházában 2023. augusztus 26-án. A Rákóczi Szövetség háromszázötven diákot lát vendégül egy hétig. MTI/Hegedüs Róbert
 

Az ukrajnai háború kitörése óta több mint 1 millió 180 ezer menekülő lépett be Magyarországra, közülük 600 ezren igényeltek segítséget a segítségpontokon, a pályaudvarokon vagy a karitatív szervezeteknél. Tavaly is több mint ezer, Ukrajnából érkezett gyerek táborozott Magyarországon. Jelenleg is sok ezren vesznek részt a magyar oktatási rendszerben. Zánkán, az Erzsébet-táborban több mint háromezer gyerek, Fonyódligeten nyolcszáz táborozhat egyszerre. A most érkezett gyerekek mellett ötszáz ukrán és nyolcszáz kárpátaljai magyar gyereket is táboroztattak a balatoni Erzsébet-táborokban.