30 éve szabadon

Az Országgyűlés Hivatala és az MTVA a rendszerváltozás utáni első szabadon választott országgyűlés megalakulása évfordulójának alkalmából több témát felölelő együttműködési megállapodást kötött.

 

Ennek részeként az MTVA átadta az Országgyűlés Hivatalának az 1990. május 2-i teljes ülésnap televízió felvételének digitalizált anyagát, amely a harminc éves évforduló alkalmából felkerült a parlament.hu nyitóoldalára, valamit felszólalásokra bontva az Országgyűlési napló ciklusonkénti adatai közé.

Május 2-án, szombaton 11 órakor az m1 élőben közvetíti az Országgyűlés ünnepi ülését, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és levetíti az első parlamenti ciklus archív felvételeiből készített összeállítást is. Az MTVA által készített rövid összeállítás itt tekinthetik meg!

A megállapodás tartalmazza továbbá azt is, hogy az MTVA megkezdi az 1990 és 1998 közötti plenáris ülések televíziós felvételeinek teljes körű digitalizálását, és ezeket az elkészülés sorrendjében szintén az Országgyűlés honlapjának rendelkezésére bocsátja. Így várhatóan 6-8 hónap múlva a rendszerváltozás utáni valamennyi parlamenti ciklus plenáris üléseinek felvételei hozzáférhetővé válnak a nyilvánosság számára.