Évfordulók – 130 éve hirdették meg a pályázatot Ferenc József és Erzsébet királyné Országházba tervezett szoborcsoportjának elkészítésére

1893. augusztus 3-án pályázatot írtak ki Ferenc József és Erzsébet királyné szoborcsoportjának elkészítésére. Az alkotást az Országház egyik előkelő helyén szándékozták felállítani.

A pályázatban három, 6000-6000 koronás díjat tűztek ki, s a koronázási díszt viselő Ferenc József és Erzsébet királyné egyenrangú ábrázolását és az osztrák–magyar kiegyezést allegorizáló domborműveket írtak elő. A Végrehajtó Bizottság Szecsi Antal munkáját értékelte a legjobbnak.

Szécsi azonban, mielőtt a márványba faragtatást megkezdhette volna, váratlanul meghalt; a munkát Mayer Ede vette át. Az elkészült szoborművet viszont a Képzőművészeti Tanács küldöttei silány művészi színvonalúnak találták, és nem javasolták az Országházban felállítani.

A szoborcsoport nemsokára mégis közintézménybe, a Műegyetem 1909-ben befejezett könyvtárának aulájába került, ahonnan a második világháború után, 1949-ben eltávolították. Ferenc József országalmát tartó keze és Erzsébet királyné alakja maradt csak fenn belőle, előbbi magántulajdonban, utóbbi a Képzőművészeti Egyetem birtokában van.


Szécsi Antal: A királyi pár. Gipszminta a kupolacsarnokban (montázs), Divald Károly felvétele, 1906
Szécsi Antal: A királyi pár. Gipszminta a kupolacsarnokban (montázs), Divald Károly felvétele, 1906
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum

A témát részletesebben Az Országház szobrai című kötet mutatja be.

Az Évfordulók sorozat korábbi cikkei itt érhetők el.