null Évfordulók – 10 éve született határozat a Kossuth tér rekonstrukciójáról

Évfordulók – 10 éve született határozat a Kossuth tér rekonstrukciójáról

Az Országgyűlés 2011. július 11-én döntött arról, hogy 2014. május 31-ig át kell alakítani a Kossuth Lajos teret. Az országgyűlési határozatban előírt felújítás, illetve a tér fejlesztése a Steindl Imre Program keretében valósult meg. A térrekonstrukció csaknem hét és fél hektárnyi terület teljes átalakítását és új funkciókkal történő ellátását eredményezte.

Eltűnt a terület jelentős részét fedő aszfaltborítás, a megújult közműhálózatnak köszönhetően az oszlop- és kábelrengeteg; kopás- és időjárásálló, természetes kőburkolatot raktak le; átgondolt, fenntartható parkstruktúrát alakítottak ki.

A Steindl Imre Program keretében épült ki többek között a látogatóközpont, a mélygarázs; megnyíltak a múzeum kiállítóterei; sor került a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatának visszaállítására: négy monumentális szobor rekonstruálására, újraalkotására, illetve restaurálására. Átadásra került a Vértanúk tere és emlékműve, az Összetartozás Emlékhelye, valamint a Szabad György Irodaház, és a tér további épületei is megújultak.

A helyreállított Kossuth-szoborcsoport részlete, 2020  Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum
A helyreállított Kossuth-szoborcsoport részlete, 2020

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum