Készült: 2019.04.23.23:10:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2017.10.02.),  173-182. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:19


Felszólalások:   163-172   173-182   183-191      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Pintér Tamás, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Szavak helyett tettekre van szüksége a nyugdíjasoknak, avagy miért nem hajlandóak figyelembe venni megannyi dolgozó panaszát, és miért állnak még mindig a multik oldalán a dolgozói igényekkel szemben?” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét, vagy személyesen miniszter úrtól kéri a választ.

 

PINTÉR TAMÁS (Jobbik): Elfogadom.

 

ELNÖK: Öné a szó, képviselő úr.

 

PINTÉR TAMÁS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A korkedvezményes nyugdíjak kérdése majd’ félmillió embert érint ma Magyarországon, 460 ezren megfáradtak, megbetegedtek a munkában, már nem alkalmasak a kemény fizikai munkára nyolcórás beosztásban. Ennek a majd’ félmillió dolgozónak legalább 80-90 százaléka fizikai munkás, jelentős részük pedig a nehéziparban dolgozik.

Egy személyes példát szeretnék hozni szülővárosomból, Dunaújvárosból. Egy vezető tűzoltó mondta el nekem, hogy milyen megalázó körülményekkel kell szembenéznie egy olyan lánglovagnak, aki az emberek szolgálatára tette fel életét. Évtizedes munkavégzés után, amibe beleöregedett az a szegény tűzoltó, portásként kell tengetnie nyugdíjáig hátralévő éveit, már nem tud olyan fürgén a létrára fel-, leszaladni tömlővel a vállán. És hogy miért történt ez? Mert már nem tud élni a korkedvezmény adta nyugdíj lehetőségével, amire pedig ő számított.

De a Vasműben is ugyanez a helyzet. Egy ott dolgozó munkás mesélte el nekem, hogy a nehéz fizikai munka bizony egész egészségére komoly hatással volt, és mire eléri a nyugdíjkorhatárt, egészségügyileg teljesen tönkre fog menni, nem élvezheti úgy a nyugdíjaséveket, mint ahogy számított rá, korkedvezményes nyugdíjjal nem tud élni, mert elvették azt tőle.

De sajnos önök a jövő generációjára sem gondolnak, hiszen nem hajlandóak foglalkozni az ő bérükkel sem, az ő nyugdíjukkal sem, hiszen a mostani fiatalok, gyermekek, unokák, ha a bérunióra számíthatnának, kiszámítható lenne a nyugdíjuk, hiszen magasabb bérek esetén magasabb nyugdíj is járhatna.

Szeretném tehát tisztelettel kérdezni, hajlandók‑e figyelembe venni megannyi dolgozó panaszát. Miért nem állnak még mindig a dolgozói igények mellé a multikkal szemben? Illetve terveznek‑e valamilyen formában legalább tárgyalni a korkedvezményes nyugdíjak visszavezetéséről, vagy majd ez is az új Jobbik-kormányra vár 2018 után? Köszönöm szépen a szót. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr!

 

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ahogy ma már az sokszor elhangzott, a Fidesz-KDNP arra törekedett, hogy mindenki számára a munkavégzés lehetőségét felkínálja, hogy aki Magyarországon dolgozni akar, az Magyarországon dolgozni tudjon, és mindemellett Európa egyik legalacsonyabb, ha nem legalacsonyabb személyi jövedelemadóját fizesse. Éppen ezért indítottuk be azokat a programokat, amelyek több mint 700 ezer új munkahelyet hoztak létre, és ma már Magyarországon 4,4 millió ember tud dolgozni.

Azok számára, akik olyan munkakörben vannak, amely bizonyos fizikai adottságok miatt - vagy azért, mert igénybe veszi, vagy azért, mert speciális elvárások vannak - egy idő után nem gyakorolható, éppen ezért az ő számukra más munkaköröket kell felajánlani, hiszen nyilvánvalóan valaki egy erős fizikai megterheléssel járó munkát nem tud sok-sok évtizeden keresztül vinni, de akkor pár évtized múlva egy olyan, a fizikumát kevésbé megterhelő munkakör betöltésére lesz alkalmas, amivel továbbra is dolgozni tud. Tehát az aktivitását megőrizheti, a jövedelme magasabb, hiszen általában a munkajövedelmek magasabbak, mint a nyugdíjjövedelmek, Magyarországon a nyugdíjjövedelem az a munkajövedelem 70 százalékát teszi ki, míg az Unióban körülbelül 57 százalék az átlag.

 

(17.00)

 

Tehát mindenki számára az az előnyösebb, ha egy olyan munkakört tud hosszú távon is betölteni, amelyből magasabb jövedelemre tesz szert, csak ehhez arra volt szükség, hogy Fidesz-KDNP-kormány legyen Magyarországon, és valóban létrejöjjenek új munkahelyek, és valóban csökkenteni tudjuk az adókat.

Azt a félmondatát pedig nem is tudom hova tenni, tisztelt képviselő úr, hogy ne a multik oldalára álljon a kormányzat. Nem tudom pontosan, hogy miből gondolja, hogy ez a kormány a multik oldalán áll (Dr. Staudt Gábor: Az egy munkahelyre adott támogatás összege!), a bevezetett bankadó alapján gondolja, a biztosítókra kivetett különadóra gondol, az energetikai cégekre kivetett különadókra gondol, az Erzsébet-utalványok rendszerére, amelyet korábban pár francia multicég vitt, a minimálbérek radikális emelésére, vagy azon kötelezettségszegési eljárásokra, amelyeket multicégek magyarországi gazdasági extraprofitját visszaszorító törvényjavaslatok miatt indítottak el Magyarország ellen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

ELNÖK: Köszönöm szépen államtitkár úr válaszát. Viszonválaszra megadom a szót Pintér Tamás képviselő úrnak. Parancsoljon!

 

PINTÉR TAMÁS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Államtitkár úr, én arra gondoltam, hogy önök, amikor kivezették a korkedvezményes nyugdíjat, megígérték azt az embereknek, hogy az a járulék, amelyet a nagyobb cégek fizettek be a korkedvezményes nyugdíj fedezetére, az emberek bérében fog majd realizálódni. Sajnos ez nem így történt. A multik benyelték ezeket az összegeket, tehát önök csúsztattak, vagy úgy is mondhatnám, hazudtak, és a multik oldalára álltak, az emberek érdekeivel szemben.

De sajnos azt is kell mondanom, hogy a beteg emberek érdekeit sem veszik figyelembe, és nem engedik őket korkedvezménnyel nyugdíjba. Önök megfosztották ettől a lehetőségtől ezeket az embereket, de azt szeretném azért elmondani és tisztázni mindenkinek, hogy 2018 tavaszától a Jobbik-kormány ezt a rendszert vissza fogja vezetni, az emberek számíthatnak rá. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg államtitkár urat. Öné a szó, államtitkár úr.

 

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Nyugdíjügyben a Jobbik már mindent mondott és mindennek az ellenkezőjét is. 2010-ben követelték a kötelező magánnyugdíjrendszer megszüntetését. Amikor ez megszűnt, akkor utána pár évvel, amikor nagy fordulatot vett a Jobbik politikája, már utólag ellenezték ezeket a lépéseket. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Úgyhogy azt hiszem, hogy sem a magyar nyugdíjasok, de a magyar dolgozó emberek sem bízhatnak egy olyan pártban, amely bármikor eladja magát egy milliárdosnak, legyen szó akár külföldi, akár magyar milliárdosról; a Jobbik esetében egy magyar milliárdosról beszélhetünk.

Ugyanakkor azt hiszem, hogy arra minden magyar ember büszke lehet, hogy az elmúlt egy évben 12 százalékkal nőtt a bérek értéke. Végre többet keresnek az emberek, és ez többet is ér. Nem inflálódik el a bérnövekedés, viszont valódi bérnövekedés indult be. 2010-14 között úgy tudtuk az emberek életszínvonalát javítani, hogy csökkentettük a rezsikiadásaikat, és mindemellett csökkentettük az adókat, ezáltal több jövedelem maradt ott a családi adózási rendszerben, és kevesebb kiadásuk volt. 2013 után pedig beindult a gazdasági növekedés, ami most már érezhető bérnövekedéseket is jelent, de a bérnövekedésre csak Magyarországon lehet alapozni. Ami légvárat önök építenek, hogy Brüsszelből növelik a magyar béreket, azt hiszem, ezt senki se veszi komolyan, a saját szavazóik sem. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:   163-172   173-182   183-191      Ülésnap adatai