GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ismét megérkeztek ezek a levelek, nagyon sokan a Demokratikus Koalíció kezdeményezésére már papírcsákót, kiskutyát és egyebeket hajtogatnak belőle, mert ez pontosan ennyit ér. Ugyan Rétvári államtitkár úr az előbb azt mondta, hogy ez maga a kereszténydemokrácia, de szeretném emlékeztetni, hogy a népszavazás kiüresítése, illetve a népi konzultáció bevezetése egy nem igazán kereszténydemokrata ember nevéhez fűződik, úgy hívják, hogy Adolf Hitler. (Németh Szilárd István: Jaj!) A náci Németország csinálta azt, egész pontosan látom a döbbenetet az arcukon, de ez a valóság, hogy néhány héttel Hitler hatalomra kerülése után olyan népszavazási törvényt hoztak létre, hogy gyakorlatilag megszüntették (Dr. Rétvári Bence: Bezzeg a gumilövedék mennyire demokrata, mi?) a népszavazás intézményét (Dr. Rétvári Bence: A könnygáz, az nagyon demokrata!), és népi konzultációnak nevezték azt, amit önök nemzeti konzultációnak neveznek, amiben kényükre-kedvükre lehet kérdéseket feltenni, és ezek adatait is úgy hamisítják meg, ahogy meg lehet hamisítani.

Önök soha senkinek nem engedték meg például, hogy ezekbe a nemzeti konzultációs ívekbe beletekintsenek, soha meg nem lehetett nézni azt, hogy ebből valóban mennyi érkezett be, hányra rajzoltak, mondjuk, fityiszt Orbán Viktornak és így tovább, pedig azt gondoljuk, és ráadásul az önök által nyilvánosságra hozott számok is azt mutatják  pedig nyilván úgy kozmetikázzák, ahogy csak akarják , hogy a magyar választópolgárok töredéke vesz részt egy ilyen történetben, és a töredéke ad önöknek igazat ezekben a kérdésekben. (Dr. Rétvári Bence: Bezzeg a DK-ra milyen sokan szavaztak!) Ez a valóság, így hozzák ezeket létre.

A másik pedig, hogy ez a bizonyos nemzeti konzultációnak nevezett valami ráadásul még hazudik is. (Dr. Rétvári Bence: Nem! Az a DK!) Például azt állítja az egyik kérdésében, hogy az előző nyolc évben, az a bizonyos 2002-2010 maga volt a pusztulat, hiszen elvették a mindenféle támogatásokat az előző kormányok, ehhez képest, azt gondolom, érdemes átnézni néhány fontosabb statisztikát, például az első Orbán-kormányhoz képest, mert önök rendszeresen összehasonlítják a 2002-2010 közötti összegeket a mostaniakkal; akkor hasonlítsuk össze az első Orbán-kormány adatait és a 2009-2010-es adatokat!

Mondok néhány példát önöknek, csak a rend kedvéért. A családi pótlék 2009 második felétől adóterhet nem viselő járandósággá vált, a családi pótlékot utoljára a Gyurcsány-kormány emelte. A nyolc év alatt több mint kétszeresére nőtt a gyermeket nevelő családok támogatása, a családi pótlékra, gyesre, gyetre, gyedre fordított kiadások a 2002-es  első Orbán-kormány  250 milliárd forintról 2010-re  beleértve már a világválságot is  530 milliárd forintra nőttek. 2002 és 2008 között 31 ezerről 53 ezerre nőtt az ápolási díjban, 175 ezerről 326 ezerre emelkedett a pénzbeli vagy természetbeni lakásfenntartási támogatásban részesültek száma. És még tudnám természetesen folytatni, hogy  mondjuk, gáz, távhő, áram  milyen kedvezményeket adott az előző kormány.

(9.20)

De tudom azt is folytatni, hogy a 2010-ben a világválság hatására bekövetkező visszaesés ellenére a keresetek reálértéke az első Orbán-kormány bukása után 30 százalékkal haladta meg a 2001. évit  mondom, 30 százalékkal, a reálkeresetek. A 2002-2006-os kormányzati ciklus kiugróan gyors nyugdíjnövekedését követően a kiigazítás ellenére is magas maradt a nyugdíjak reálértékének növekedése. 2010-ben a nyugdíjak vásárlóértéke  tessenek fogódzkodni!  32 százalékkal volt magasabb, mint 2001-ben az Orbán-kormány idején.

Nagyon fontosnak tartom ezeket a kérdéseket tisztázni, mert önök állandóan azt a látszatot keltik itt, mintha 2010 előtt maga lett volna az Armageddon a magyar valóság. Ehhez képest a magyar emberek jobban éltek, mint az első Orbán-kormány után. (Dr. Rétvári Bence: Akkor miért mondta azt Gyurcsány Ferenc, hogy fájni fog? És miért mondott le Gyurcsány Ferenc?) Lehet, hogy önök is adtak a családtámogatásra és egyebekre pénzeket, én ezt nem vitatom, csak ne állítsuk azt, és ha így visszamegyünk a történelemben, akkor legközelebb idézzenek nekem Fock Jenő kormányának szociálpolitikájáról, esetleg a Darányi-kormányéból, vagy a Simonyi-Semadam-kormány haditörvényszékéről is lehetne nyugodtan beszélgetni.

Azt gondolom, hogy ezeket az adatokat érdemes reálisan nézni. A 2002 és 2010 közötti szociálliberális kormány nagyon sokat tett a szociális ügyekért és a családtámogatásért. Önöknek pedig nem lenne más feladatuk, mint nem levelezni, hanem megemelni a családi pótlékot, szociális bérlakásokat építeni, kinyitni az egyetemeket, s akkor a fiatalok nem fognak elmenni, és talán több gyerek is születne. S még egy adatot hadd mondjak így a végére, hogy még jobban fájjon: abban a nyolc évben több gyermek született, mint az önök nyolc éve alatt, megnézhetik a statisztikát.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage