DR. STEINER PÁL (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hétvégén hazánk polgárainak közössége, hitüktől, világnézetüktől, politikai szimpátiájuktól függetlenül emlékezett elhunyt hozzátartozóira, barátaira, azokra, akik valamilyen okból fontosak számára. Ezekben a napokban a túlélők és leszármazottaik emlékeztek mindazokra, akik a II. világháború során elpusztultak náci haláltáborokban, a Don-kanyarban, munkaszolgálatosként, szinte fegyvertelen katonaként vagy a Duna-parton. Az emlékező, gyászoló emberek ezekben a bensőséges percekben nem számítottak arra, hogy ízléstelen, sunyi, polgártársainkat mélyen sértő provokációval kell szembesülniük.

Tegnap a belvárosi Szabadság téri református templom főbejáratánál Horthy Miklós kormányzó mellszobrát avatta fel ifjú Hegedűs Loránt lelkész, és beszédet mondott a Jobbik listázni kívánó képviselője, méltatva annak a kormányzónak az érdemeit, akinek bűnös politikájával a magyar nép az elmúlt században a legsötétebb korszakát élte meg. Horthy Miklós meggyőződéses antiszemita volt, aki már 1920-ban megalkotta Európában elsőként az első zsidóellenes törvényt, a numerus clausust. Akinek kedvenc udvari írója Tormay Cécile volt, aki magát meggyőződéses antiszemitának és fasisztának vallotta. Akinek kormányzása mellett Magyarország 1941-ben Hitler oldalán belépett a II. világháborúba, és halálba kergette a magyar katonákat. Horthy regnálása alatt 1938-ban elfogadták az első zsidótörvényt, 1939-ben a második zsidótörvényt és 1941-ben a harmadik zsidótörvényt. Horthy Miklós a magyar történelem egyik legbűnösebb alakja, akinek felelnie kellett volna az elkövetett háborús bűnökért.

Orbán Viktor miniszterelnök több alkalommal kijelentette, hogy elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja az antiszemitizmus minden megnyilvánulását Magyarországon. Mégis azt tapasztaljuk, hogy a kormány és személyesen Orbán Viktor nemcsak hogy eltűri, de passzívan támogatja Horthy Miklós kultuszának újraélesztését, és nem akadályozza meg, hogy hazánkban újra feltámadjanak a szélsőséges, kirekesztő és antiszemita nézetek. Ezt láttuk Gyömrőn, és ezt élték meg tegnap a Szabadság téren azok a tüntetők, akik hangot adtak felháborodásuknak, és a magyar polgárok demokratikus közössége, akik erkölcsi alapon mélységesen elítélik az antiszemitizmus és a háborús bűnök minden formáját.

Rogán Antal frakcióvezetőtől mindösszesen annyi tellett a tegnapi provokációval összefüggésben, hogy azon kesergett, hogy a Belvárosban felavatott Horthy-szobor a nemzetközi balliberális sajtónak ad újabb okot a támadásra. Ezt tekintette provokációnak, nem azt, hogy Horthy Miklós irányításával a XX. században mit tett a magyar hivatalos állami politika. A kormánypártok más tagjai Horthy-intézet létrehozásának gondolatát dédelgetik, és jól látható módon támogatják az álságos Horthy-mítosz feléledését. Orbán Viktor e parlamentben azt ígérte, hogy megvédi mindazokat a magyar polgárokat, akiket származásuk miatt támadás ér. Vajon a szoboravatás eltűrésével megvédi-e azokat az idős embereket, akik újra látják a nyilas egyenruhára hajazó osztagokban masírozó, félelemkeltő gárdistákat, és azokat, akik az egyre erősödő antiszemitizmus miatt a kivándorlás gondolatával foglalkoznak?

Felmerül a kérdés, hogy a belvárosi polgármester, frakcióvezető megtett-e mindent azért, hogy tegnap erre az aljas provokációra ne kerüljön sor. Ennek tisztázása érdekében a belvárosi képviselő-testület szocialista frakciója rendkívüli testületi ülést kezdeményezett.

Meddig kell még közösen eltűrnünk azt, hogy az egyik parlamenti párt képviselői hol a parlamentben belül, hol a parlamenten kívül, hol például Horthy-szobor avatásán, az alkotmányosságot megsértve, antiszemita és szélsőségesen soviniszta megnyilvánulást tegyenek? A kormány meddig tartja azt a kettős beszédet, ami napjainkban már a hivatalos politikájának részévé vált? Őszinte döbbenettel állapítjuk meg, hogy a kormánypártoknak annyira kellenek a szélsőséges politikai erők szavazatai (Az elnök csenget.) és támogatása, hogy e hangzatos kijelentéseken túl semmit nem tesz, sőt tűri, illetve esetenként támogatja az aljas szándékú provokációkat.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban. - Közbeszólások a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage