DR. VAS IMRE, az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság 2012. szeptember 10-ei ülésén megtárgyalta az előterjesztett népi kezdeményezést, és ahhoz a határozati Házszabály 95. § (1) bekezdése alapján az alábbi vitát előkészítő ajánlást nyújtotta be.

A bizottság a népi kezdeményezésben foglaltakat 7 igen, 17 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett nem támogatta.

A népi kezdeményezés arra irányult, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre azt, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családon belüli erőszaknak Magyarországon.

A többségi véleményhez tartozó képviselők közül Salamon elnök úr kifejtette, hogy ezt a vitát már a büntető törvénykönyv vitájában lefolytattuk, és az a döntés született akkor, hogy ne legyen ilyen külön tényállás.

A magam részéről kifejtettem, hogy ha ennek a népi kezdeményezésnek helyt adnánk, akkor ez tulajdonképpen, mivel a családon belüli és a családon kívüli erőszakot, mind a kettőt egyébként büntetendőnek rendeli mind a jelenlegi büntető törvénykönyv, mind a jövőre hatályba lépő büntető törvénykönyv, tulajdonképpen a problémát csak úgy tudnánk megoldani, hogyha a különböző erőszakos cselekmények tényállásait egybevonnánk, ami nyilvánvalóan nem lenne célszerű. A magam részéről kifejtettem, hogy szerintem mind a családon belüli, mind egyébként a családon kívüli erőszakos cselekményeket kellő súllyal rendeli büntetni a büntető törvénykönyv.

Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage