ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Vas megyében nagyon büszkék vagyunk a múltunkra és neves szülötteinkre, hasonlóan az ország bármely pontjához. Ha vendég érkezik, akkor mindig szólunk róluk, ha évforduló van, akkor mindig emlékezünk rájuk.

Az elmúlt héten egy ilyen nap volt: 120 éve született Mindszenty József, a magyar katolikus egyház legnagyobb XX. századi alakja. Ha fellapozzuk az emlékiratait, akkor személyes sorait is olvashatjuk a Vas megyéhez kötődő fiatalságáról, hiszen Csehimindszenten és Szombathelyen nőtt fel. Itt, Vas megyében kapta meg azt a nevelést, itt alakult ki a személyisége, amely később másoknak is hitet, erőt, reményt és kitartást adott. A Premontrei Gimnáziumban vált felnőtté, és a szombathelyi szemináriumban volt papnövendék. A székesegyházban szentelte pappá Mikes János megyéspüspök 1915. június 12-én, ezt követően a Vas megyei Felsőpatyon és Jákfán teljesített papi szolgálatot. 1919-ben Szombathelyen tartóztatta le a Tanácsköztársaság diktatúrája.

Március 29-e nem csak a születésnap miatt fontos dátum az életében. 52. születésnapján foglalta el a veszprémi püspöki széket. Ha később mást nem tett volna, akkor is emlékeznénk a nevére, hiszen a nevéhez kötődik az a tiltakozólevél, amelyet a dunántúli püspökök fogalmaztak meg a zsidók deportálása miatt. A dokumentumot személyesen adta át Szálasi miniszterelnök-helyettesének. Két hét múlva papjaival együtt letartóztatták, mert egyházmegyéjében megtiltotta a nyilas hatalomátvétel okán a nyilasok által követelt ünnepi szentmisék megtartását. A rabságból a háború után térhetett vissza Veszprémbe, ahonnan viszont még 1945-ben Esztergomba került, hiszen a pápa Magyarország hercegprímásává és érsekké nevezte ki.

Miután elfogták már a Tanácsköztársaság és a nyilas rendszer pribékjei, 1946-ban ismét a kommunisták fogták perbe. A kihallgatás a szó legdurvább értelmében kínzást jelentett, személyisége megtörésével az egész katolikus egyházat akarták megrendíteni. Életfogytiglanra ítélték, azonban 1956-ban kiszabadult, és azonnal a forradalom aktív szereplője lett. Emiatt ismét az egyik kiemelt közellenséggé vált. Később az amerikai nagykövetségen, a Vatikánban és Bécsben élt. Egy találkozás alkalmával VI. Pál pápa nekiadta a saját pápai gyűrűjét és mellkeresztjét. Felkereste a világ magyarlakta országait, hogy életben tartsa a nemzet közösségét.

Miután meghalt, évtizedekkel később, újratemetése kapcsán érdekes felfedezés történt. A katolikus hagyomány szerint a szentség állapotát jelző módon találták a testét: az romlatlan volt.

Mindszenty József egész életműve kiemelkedő tanúságtétel. Nem ismert megalkuvást, ha a nemzetről, az egyházáról vagy az alapvető emberi értékekről volt szó. "Keresni, vigasztalni, erősíteni" azokat, akik rászorulnak - ezek az emlékiratainak az utolsó gondolatai. Nemcsak Vas megye, hanem Magyarország is büszke lehet arra, hogy Szent Márton, Szent Kvirin, Batthyány-Strattman László és Brenner János mellett egy ilyen szent életű ember és egy nagy magyar kötődik ahhoz a területhez, amelyet mi szülőföldnek hívunk.

Köszönöm a szót, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage