DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Magam is azt mondom, öntsünk tiszta vizet a pohárba, és értékeljük a helyzetet, hogy tiszta is maradhasson. Magyarországon a géntechnológiai tevékenységgel kapcsolatos első törvény 1998-ban született meg. Ezt követően 1999-től kísérleti jelleggel végeznek Magyarországon kutatásokat nagyon szigorú feltételekkel, külön engedélyeztetni kell, ennek megfelelően történnek ezek; mert úgy gondolom, hogy nem szabad a fejünket a homokba dugni, tehát a világ haladásával nekünk is látnunk kell azokat a tendenciákat, amelyek érvényesülnek, de jobb félni, mint megijedni, én is ezen az állásponton vagyok.

A magyar géntechnológiával, egyszerűen azt kell mondanom, köztermesztésben felhasználás nem történt Magyarországon ez idáig a mi tudtunkkal, és remélhetőleg ezen kívül sem. De azt tudni kell, hogy a hatályos közösségi szabályok szerint a közös fajtajegyzékben szereplő növényfajták szaporító anyagai minden tagállamban forgalomba hozhatók. 2004. szeptember 8-án az Európai Unió Bizottsága tizenhét darab kukoricamoly-ellenálló, MON 810-es kukoricavonalból származó, géntechnológiával módosított fajtát fajtajegyzékre vett. Tehát ilyen értelemben ez az Európai Unió tagállamaiban is forgalmazható lenne.

Magyarország GMO-mentes státusa jelenleg vitathatatlan, hiszen mi 2005. január 20-án egy végzáradékot jelentettünk be, amit az európai uniós jogszabályok lehetővé tesznek mindaddig, amíg a koegzisztencia, az együtt termesztési törvényt Magyarországon meg nem alkotjuk.

Sajnos, az Európai Bizottság még nem alakította ki az állásfoglalását a moratórium tekintetében, hogy meddig van jogunk ezt a moratóriumot fenntartani. Mi úgy ítéljük meg (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy természetesen meg kell alkotnunk a koegzisztenciatörvényt, de ennek a feltételeire nagyon oda kell figyelnünk.

Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage