GYURCSÁNY FERENC miniszterelnök: (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hol a mikrofon?) Egy, kettő, három - megvan a mikrofon, köszönöm szépen a segítségét, képviselő úr.

Elnök Asszony! Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Azért kértem szót, mert amiről beszélünk, az egy modern ország gazdaságának szíve és lelke, és el kell dönteni, hogy ki mit akar ebben az országban. Nézzék, lehet azt mondani, hogy mostantól kezdve újra hirdetjük az állami tulajdon elsődlegességét, de akkor azt javasolnám, hogy a pártelnök úr, Orbán úr, ami alkotmányt vitt Medgyessy Péternek, kérje azt vissza, mert hátha csak ez az egy példány volt neki belőle, és elfelejtette, hogy Magyarország arra épül, hogy minden tulajdon egyenlő.

El kell dönteni, hölgyeim és uraim, hogy ezt a világot akarják vagy másfajta világot. De azt javaslom, ne álljanak meg itt, nem érdemes annyit mondani, hogy akkor ne legyen privatizáció: mondjunk többet! Államosítsunk! (Taps az MSZP soraiban.) Államosítsuk a lakásokat, taxikat, államosítsuk a vállalatokat, államosítsunk mindent! (Folyamatos közbeszólások a Fidesz soraiból.) Azt gondolom, menjünk végig az úton, Révai József és Kim Ir Szen útján. (Derültség a Fidesz soraiban.) Azt tudom javasolni önöknek, ne adják alább, álljanak neki, kívánják, hogy legyen újra államosítás. (Taps a Fidesz soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Orvost!)

Kettő. Úgy látom, hogy (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) nincsen mindig önöknek bajuk a magántulajdonnal. Olvasom az önök volt kormányának programját, ahol nemcsak hogy nincsen bajuk a privatizációval - tudják, amikor úgy hatalom közelében voltak, nem volt bajuk vele -, sőt, akkor azt gondolták és azt mondták, hogy a privatizációnak egyetlenegy célja van - segítek önöknek emlékezni -: a bevételek maximalizálása. Az a kormányprogram írja ezt, amelyet Orbán Viktor írt alá, és a következőképpen szól: “A privatizáció során a kormány a tőkepiaci módszereket helyezi előtérbe, ami szolgálja az értékesítésből várható bevételek maximalizálását.ö Nincs itt szó, kérem, szakmai érvekről, a magyar népről, gyerekeink jövőjének elherdálásáról - a jövedelmek maximálásáról. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Végig kellene olvasni!) Talán éppen ezért tudhatja Orbán Viktor (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Végig kellene olvasni! - Dr. Simicskó István: Olvasd végig az egészet!), hogy mi is lehetne az az üzleti terv, de talán éppen azért nem tudja, mert soha nem dolgozott, ezért fogalma sincsen arról, hogy mi a különbség egy üzleti terv és egy kormányprogram között. (Taps az MSZP soraiban.)

 

(15.00)

Kérem szépen, az nem egy modern világ, ahol a Fidesz szótárában az “Európaö szó szitokszó, mert mi megvagyunk anélkül, a “parlamentö szó szitokszó, mert megvagyunk ellenzék nélkül, a “bankö is egy szitokszó, mert akire használjuk, az csak gazember lehet; most már a “magántőkeö is szitokszó. Szerintem egy a baj önöknél. Akkor van baj a magántőkével, és akkor van baj a magántulajdonnal, ha nem maguk tulajdonolják (Derültség az MSZP soraiban.), mert ugye nem volt baj sem a 12 állami gazdasággal, és nem volt baj a MAHIR-ral sem. Mind a kettő esetében annak az alapos gyanúja merül fel, hogy önök tették magántulajdonná, önmaguk tulajdonává mind a kettőt. Akkor nem volt ezzel baj. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Adjatok neki egy nyugtatót! - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Rácz József! - Taps az MSZP soraiban.)

Végül, bár nem vagyok az önök pártjának tagja, de lenne egy kezdeményezésem.

Az javasolnám, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt nevét alakítsák át fidesz-magyar munkáspárttá. Azt tudom mondani, ez a név fejezi ki annak a politikának a lényegét, amit önök képviselnek - fidesz-magyar munkáspárt. Jó munkát ehhez, uraim! (Derültség és taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage