GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Képviselő Úr! Hölgyeim és Uraim! A kunszállási csomópont megépítése valóban az M5-ös autópálya, illetve az ezzel kapcsolatos kérdések egyik neuralgikus pontja, megoldatlan problémája. A csomópont megépítése annak idején a Kecskemét-Kiskunfélegyháza közötti szakasz megépítésének az engedélyezési feltétele volt, erre mégsem került sor, ahogy a képviselő úr is mondja. Ennek okát abban látjuk, hogy az üzemeltető a díjszedési rendszere részeként díjfizető kapukat kívánt telepíteni a csomóponthoz, érthető módon, hiszen ha onnan lejárás van, átjárás van, akkor ott is meg kell valósítani a díjfizetési rendszerbe való bevonást. Az előző kormányzatnak azonban más elképzelése volt az autópályák díjfizetési rendszerével kapcsolatban, így erre nem kapott engedélyt. Helyette azt az engedélyt kapta meg az AKA Rt., hogy ne építse meg ezt a csomópontot. Ilyen értelemben tehát, ha az építés elmaradásának a felelőseit keressük, akkor sajnálattal kell mondanom, hogy az előző kormányzati ciklus döntéshozói között kell a felelőst megtalálni, illetve az a politika a felelős, amelyik nem engedte a díjfizető kapuk létrehozását.

 

 

(17.50)

 

 

Továbbra is csak azt tudom mondani a képviselő úrnak, hogy folyamatban vannak a tárgyalások az M5-ös autópálya díjairól, illetve továbbépítéséről, és ezeknek a tárgyalásoknak részét képezi a kunszállási csomópont megépítése is.

Úgyhogy érdemben akkor tudok válaszolni a képviselő úrnak, ha ezek a tárgyalások lezárultak, és ehhez további szíves türelmét és megértését kérem.

 

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage