DR. MEDGYESSY PÉTER miniszterelnök: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Úgy van, ahogy mondja, sok ígéretet tettünk, és az ígéreteinket beváltottuk. Valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy az emberek örülnek annak, hogy végre van egy olyan kormány, amelyik szavatartó. Én értem, hogy fáj az, hogy ezzel szembesülniük kell. Én értem, hogy fáj önöknek az, hogy száznapos program van, és a száznapos program teljesült, és ez az embereknek jót tett, de hát sajnos ezzel szembe kellett nézni.

Nos, ami a gépkocsi-tulajdonosokat, az autósokat illeti, szeretném elmondani, hogy természetesen a szocialisták szeretik az autósokat, meg szeretik a nem autósokat is - nem szeretném azt mondani, hogy a gyalogosokat, mert ez esetleg félreérthető lenne.

Mi az, amit tettünk, és amit tenni akarunk? Önnek teljesen igaza van: a gépjárműadót megemeljük; a másik oldalon az is igaz, hogy ez teljes egészében az önkormányzatok bevételeként marad. Tegnap módomban állt találkozni az önkormányzati szövetségek vezetőivel - azt hiszem, nyolc vagy kilenc szövetség vezetőjével -, és azt vetették fel, hogy szükségesnek tartanák, hogyha erre egy külön alapot hoznánk létre, oda raknánk be ezt a pénzt, és ezt azokra az útfelújításokra, amelyek ott helyben szükségesek - ami egy-egy városban 300-400 millió forintot is kitesz a négy év alatt -, ezt erre a célra akarják felhasználni. És mi ehhez partnerek vagyunk.

Szeretném elmondani azt is - talán emlékszik rá a képviselő úr, de ha nem, akkor segítek felidézni -, hogy a döntést, hogy ne a pénzügyminiszter állapítsa meg a kötelező felelősségbiztosítás díját, az önök kormánya hozta. És szeretném azt is mondani, hogy azt a döntést, hogy egy évig határozzák meg a maximum díjat, azt is az önök kormánya hozta.

Ezek után nekünk maradt egy feladatunk, hogy erről a kérdésről beszélhessünk, de ezt majd a viszontválaszban mondanám el.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban. - Bársony András: Öngól!)

 

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage