Tartalom Előző Következő

ELNÖK: (Szabad György) Megköszönöm Torgyán József bejelentését az illetékes bizottság részéről. Megkérdezem a tisztelt képviselőket, van-e valakinek az elhangzottakhoz, illetve előterjesztettekhez észrevétele?

Senki sem jelentkezett. Akkor röviden ismertetni szeretném a választás menetét.

Tisztelt Országgyűlés! Házszabályaink értelmében az Alkotmánybíróság tagjait is titkos szavazással kell megválasztani. A szavazás során az Országgyűlés jegyzői látják el a szavazatszedő bizottság tagjainak tisztét. Engedjék meg, hogy röviden a szavazás menetét is ismertessem.

A szavazás a most elrendelendő szünetben történik. A szavazólapokat a képviselőtársak a Duna-parti folyosón vehetik át a hivatali munkatársaktól, amint az már korábban is, más alkalommal megtörtént. Tájékoztatom a képviselőtársakat, hogy a jelöltekre nevük érintetlenül hagyásával, ellenük pedig a nevek, illetve a név áthúzásával lehet szavazni. Érvénytelen az a szavazat, amelyből nem állapítható meg egyértelműen, hogy a képviselő kire adta voksát.

Tájékoztatom az Országgyűlést arról is, hogy az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges, ami esetünkben 256 szavazatot jelent – figyelemmel az ülés elején bejelentett képviselői lemondásra.

Kérem a tisztelt jelenlévőket, vegyék figyelembe, hogy a szavazási idő alatt az ülésterem megjelölt folyosóján csak a képviselők, illetve a hivatali dolgozók tartózkodhatnak.

Most pedig két óráig terjedő szünetet rendelek el. A házbizottság ülése egy órakor lesz a delegációs teremben. Köszönöm.

(Szünet: 12.25 órától 14.19 óráig.)