Tartalom Előző Következő

ELNÖK: (Szabad György) Megköszönöm Haraszti Miklós előterjesztését. Tisztelt Országgyűlés! Ismét kétszer kell állást foglalniuk. A házbizottság állásfoglalásával összhangban javaslom az önálló indítvány napirendre tűzését. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e ezzel. Most lehet szavazni! (Megtörténik. 235 "igen", 56 "nem", 21 tartózkodás.) Köszönöm. Bejelentem, hogy az Országgyűlés 235 szavazattal, 56 ellenében, 21 tartózkodás mellett állást foglalt az önálló indítvány napirendre tűzése mellett.

A képviselőcsoport, mint hallották, az önálló indítvány sürgős megtárgyalását kérte. E kérdésben az Országgyűlés vita nélkül dönt. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e az önálló indítvány megtárgyalására a sürgősség kimondásával. Most kell szavazni! (Megtörténik. 172 "igen", 107 "nem", 38 tartózkodás.) Köszönöm. Az Országgyűlés 172 "igen" szavazattal, 107 ellenében, 38 tartózkodás mellett kimondja az önálló indítványra a sürgős tárgyalás igényét.

Tisztelt Országgyűlés! Az indítvány megtárgyalására egy később meghatározandó ülésünkön kerül sor, aminél tekintetbe kell vennünk azt a körülményt, hogy a rendkívüli ülésünkön a sürgősséggel napirendre tűzött javaslatok száma egyre nagyobb arányban gyarapodik. Addig is felkérem az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi, valamint a kulturális, oktatási, tudományos, televízió- és sajtóbizottságot, hogy szíveskedjék az országgyűlési határozati javaslatot a sürgősség figyelembevételével megtárgyalni.

Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy a Kormány sürgős tárgyalást kérve benyújtotta

– a Magyar Köztársaság Alkotmányának az állami címer kérdésében történő módosításáról szóló törvényjavaslatot, továbbá

– a népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló 1989. évi XVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, továbbá

– az országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, továbbá

– a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmódok elleni nemzetközi egyezmény kihirdetéséről szóló 1988. évi 3. törvényerejű rendelet módosításáról szóló törvényjavaslatot, továbbá

– az 1989. évi zárszámadásról szóló törvényjavaslatot, végül

– az 1990. évi pénzügyi egyensúly javításáról szóló csomagtervet.

Tisztelt Országgyűlés!

Most ezeknek a benyújtott törvényjavaslatoknak a sürgős tárgyalásáról kell vita nélkül döntenünk.

Kérdezem: a tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a Magyar Köztársaság Alkotmányának az állami címer kérdésében történő módosításáról szóló törvényjavaslat sürgős tárgyalását? Most kell szavazni! (Megtörténik.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés 270 szavazattal, 31 ellenében, 20 tartózkodás mellett kimondja az Alkotmány módosításáról az állami címer kérdésében benyújtott törvényjavaslat tárgyalására a sürgősséget.

Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslat bizottsági előkészítése már megtörtént, módunkban áll a javaslatot a holnapi ülésnapon megtárgyalni.

Kérdezem továbbá a tisztelt Országgyűlést: egyetért-e a népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló 1989. évi XVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat sürgős tárgyalásával?

Most kell ebben a kérdésben állást foglalni, most kell szavazni! (Megtörténik.) Köszönöm.

Bejelentem, hogy az Országgyűlés 260 szavazattal, 22 ellenében, 24 tartózkodás mellett kimondta a sürgősséget a népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény módosításának tárgyalására.

Tisztelt Országgyűlés! E törvényjavaslat bizottsági előkészítése ugyancsak megtörtént, így a holnapi ülésnapon ezt is megtárgyalhatjuk.

Kérdezem továbbá a tisztelt Országgyűlést: elfogadja-e az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény módosításával foglalkozó törvényjavaslat tárgyalására a sürgősség kimondását? Most kell állást foglalnunk! Kérem a tábla letörlését. (Megtörténik.) Igen. Most kell szavaznunk! (Megtörténik.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés 249 szavazattal, 31 ellenében, 28 tartózkodás mellett elfogadta az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény módosításával foglalkozó törvényjavaslatra a sürgősség kimondását.

Tisztelt Országgyűlés! Megfelelő bizottsági előkészítés nyomán e törvényjavaslatot is megtárgyalhatjuk a holnapi ülésnapunkon.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést: egyetért-e a kínzás és más kegyetlen büntetések elleni nemzetközi egyezmény kihirdetéséről szóló rendelet módosítására irányuló törvényjavaslat sürgős tárgyalásával? Újabb szavazás következik. Most kell szavazni! (Megtörténik.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés 268 "igen" szavazattal, 24 ellenében, 19 tartózkodás mellett kimondja a sürgősséget a szóban forgó törvényjavaslat módosítására.

Felkérem tehát az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi, valamint az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságot e törvényjavaslat megtárgyalására, a kimondott sürgősség figyelembevételével.

A törvényjavaslatot az Országgyűlés a házbizottság véleményének figyelembevételével később meghatározandó időpontban fogja megtárgyalni.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést: egyetért-e a Magyar Köztársaság 1989. évi költségvetésének a végrehajtásáról szóló törvényjavaslat tárgyalására a sürgősség kimondásával? Most is határozatot kell hoznunk. Kérem, szavazzunk! (Megtörténik.) Köszönöm.

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 261 "igen" szavazattal, 19 ellenében, 31 tartózkodással elfogadta a múlt évi költségvetés végrehajtásával foglalkozó törvényjavaslat megtárgyalásának sürgősségét.

Felkérem tehát az alkotmányügyi és igazságügyi, valamint a költségvetési bizottságot, szíveskedjék a törvényjavaslatot megtárgyalni és állásfoglalást kialakítani.

Az Országgyűlés a bizottsági előkészítés után tudja a tárgysorozatába a módosítási javaslatot felvenni.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e az 1990. évi pénzügyi egyensúly javítására tett javaslatok mellékletében szereplő négy törvényjavaslat és egy országgyűlési határozati javaslat sürgős tárgyalásával?

Felhívom az Országgyűlés figyelmét arra, hogy tekintettel arra a körülményre, hogy a Kormány ezeket a javaslatokat egységes csomagterv formájában nyújtotta be, módunk van a sürgős tárgyalásokról együttesen dönteni.

Határozathozatal következik. Most kell szavaznunk! (Megtörténik.) Köszönöm.

Az Országgyűlés 258 "igen" szavazattal, 14 ellenében, 36 tartózkodás mellett egyetért azzal, hogy sürgősséggel tárgyalja meg a pénzügyi egyensúly javítására tett javaslategyüttesre irányuló előterjesztést.

Tekintettel arra, hogy az Országgyűlés ezeket elfogadta, felkérem az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottságot, valamint a költségvetési, adó- és pénzügyi, továbbá a gazdasági bizottságot, hogy szíveskedjék az 1990. évi pénzügyi egyensúly javítására tett javaslategyüttest megtárgyalni és véleményezni. Ezt követően meghatározandó időpontban vesszük fel az ülés tárgysorozatára.

Bejelentem a tisztelt Országgyűlésnek, hogy az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság benyújtotta a népszavazás elrendeléséről szóló országgyűlési határozati javaslatot, továbbá a jelölőbizottság benyújtotta az Alkotmánybíróság újabb 5 tagjának megválasztására vonatkozó javaslatot. Végül az elektronikus és nyomtatott sajtó privatizációs eljárásait vizsgáló bizottság benyújtotta a tevékenységéről szóló időközi jelentését.

Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy a felsorolt előterjesztések jogszabályi kötelezettségen alapulnak és határidőhöz kötöttek, a sürgős tárgyalásukról nem kell külön döntenünk.

Tisztelt Országgyűlés! Felkérem jegyző képviselőtársamat, szíveskedjék ismertetni a benyújtott interpellációk tárgyát és a kérdéseket. Tessék parancsolni!