Magyar Országgyűlés
Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottsága


H/9800/2.

Bizottsági ajánlás

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

HELYBEN

Bizottsági ajánlás általános vitához

Az Országgyűlés
Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi
bizottságának

a j á n l á s a

a H/9800. számon előterjesztett, Az Európai Szociális Kartával kapcsolatos kötelezettségek vállalásáról szóló országgyűlési határozati javaslathoz

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága a 2004. április 20-i ülésén az országgyűlési határozati javaslatot megvitatta és ahhoz a Házszabály 95. § (2) bekezdése alapján az alábbi általános vitát előkészítő ajánlást nyújtja be:

A bizottság meghallgatta és tudomásul vette az Előterjesztő képviselőjének az Előterjesztéshez fűzött szóbeli kiegészítéseit.

A bizottság örömmel üdvözli, hogy a korábban elfogadott "optimális minimum" mellett az elmúlt öt év tapasztalatai alapján újabb gazdasági és szociális jogok vonatkozásában nyílik meg a lehetőség a Karta még el nem fogadott rendelkezései közeljövőbeli elfogadására.

A bizottság külön kiemelte annak a fontosságát, hogy ezúttal a Karta rendelkezéseinek bővítését és bizonyos modernizálását szolgáló 1988. évi Strasbourgi Kiegészítő Jegyzőkönyv kapcsán is történhet kötelezettségvállalás.

A bizottság megítélése szerint is vállalhatók és teljesíthetőek az Európai Szociális Karta elfogadásra javasolt újabb Cikkei.

A bizottság örömmel vette tudomásul azt is, hogy a Kormány tájékoztatása szerint a folyamat itt nem áll meg, és a jövőben további csatlakozási lehetőség nyílhat a Karta el nem fogadott Cikkeire vonatkozóan is.

A bizottság az országgyűlési határozati javaslatot általános vitára egyhangúlag alkalmasnak tartotta. (18i)

A bizottság előadója az általános vitában: Németh Erika (MSZP)

Budapest, 2004. április 20.


Szászfalvi László
a bizottság elnöke