Magyar Országgyűlés
Gazdasági Bizottsága

Bizottsági önálló indítvány

H/.9553.
Az Országgyűlés ...../2003. sz. határozata

a kis- és középvállalkozások helyzetéről, gazdálkodási feltételrendszeréről szóló
2002. évi jelentés elfogadásáról

Az Országgyűlés a Kormánynak a kis- és középvállalkozások helyzetéről, gazdálkodási feltételrendszeréről szóló 2002. évi jelentését elfogadja.

I N D O K O L Á S

A Gazdasági Bizottság 2004. március 24-i ülésén megvitatta a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 1999. évi XCV törvény alapján a kis- és középvállalkozások helyzetét, gazdálkodási feltételrendszerét bemutató, a Kormány által benyújtott J/6899. sz. jelentést.

A bizottság megállapította, hogy a Kormány eleget tett az Országgyűlés 43/2003. sz. (IV.16.) határozatában az előző évi beszámoló kapcsán megfogalmazott felkéréseknek:

  1. kidolgozta a központi támogatások jobb hasznosulása érdekében a pályázatok utóértékelési rendszerét és
  2. a 2002. évi beszámoló tapasztalatait is figyelembe véve elvégezte a törvény átfogó felülvizsgálatát és ennek eredményeként törvényjavaslatot nyújtott be annak szükséges megváltoztatására.

A Gazdasági bizottság az előterjesztéseket megvitatva tett javaslatot a Kormánybeszámoló elfogadására az Országgyűlésnek.

Budapest, 2004. március 24.

Puch László
elnök

A kis- és középvállalkozási szektor mind szerkezetében, mind mennyiségi mutatóiban fejlődést jelez. Alkalmazásra kerültek a vállalkozásfejlesztés közvetett és közvetlen eszközei. A 2001 januárjában meghirdetett Széchenyi-terv mellett több, a vállalkozások vagyongyarapodását elősegítő adókedvezmény került bevezetésre.

A 2001-es év tapasztalatai alapján kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy minden vállalkozás azonos eséllyel indulhasson az állami támogatások elnyeréséért, az átláthatóság következetes érvényesítése mellett.

A további fejlesztések megvalósításához az elkövetkezendő években is gondoskodni kell olyan nagyságú célelőirányzat elkülönítéséről, ami lehetővé teszi a kormány kis- és középvállalkozás fejlesztési stratégiájának megvalósítását és az indokolt támogatási igények kielégítését.

A törvény 11. §-a szerint a beszámolónak be kell mutatnia a korábbi döntéseknek a kis- és középvállalkozások gazdasági helyzetére gyakorolt hatását és az állami támogatások hatékonyságát. A Széchenyi-terves pályázati rendszerhez kapcsolódó mutatók hiányosságai nem teszik lehetővé a támogatási rendszer hatékonyságának közvetlen mérését, a pályázatok utóértékelését. A jövőben bevezetendő támogatási rendszereknél ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a programok hatásának kimutatására, a monitoring feltételeinek megteremtésére.

Fontos feladat továbbá, hogy az előcsatlakozási alapokból rendelkezésünkre álló, majd a csatlakozást követően a strukturális alapokból elnyerhető forrásokat a lehető leghatékonyabban használjuk fel és folyamatosan biztosítható legyen az ezeket kiegészítő kormányzati társfinanszírozás.

Tekintettel arra, hogy létrehozása óra eltelt időben a körülmények és igények jelentősen megváltoztak, szükséges a törvény átfogó felülvizsgálata és időszerűvé tétele.