K/7388/1.

14385/2003.

Nógrádi Zoltán úr

országgyűlési képviselő

Fidesz-MPSZ Országgyűlési Képviselőcsoportja

Országgyűlés Irodaháza

BUDAPEST

Széchenyi rkp.19

1358

Tisztelt Képviselő Úr!

A Házszabály 91.§-a alapján K/7388. számon hozzám benyújtott "Miért nem teszi lehetővé a rendeletalkotó azt, hogy az általa létrehozott jogszabály alkalmazható is legyen, avagy vakon alkalmaznunk kell-e minden, az EU szabályozást hazánk speciálisnak tekinthető viszonyai között? című írásbeli kérdésére a következő választ adom.

A levelében jelzett probléma nem tartozik az FVM hatáskörében. A pályázatot a KöM -nek nyújtotta be az önkormányzat, az elutasító döntés ellen a pályázatot elbíráló szervnél a pontos jogszabályra történő hivatkozással kifogást lehet előterjeszteni.

A jogszabály értelmezése és alkalmazása kérdésében engem is köt az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) számú határozata, mely szerint a jogalkotásról szóló 1987.évi XI. törvény garanciális szabályainak mellőzésével a minisztériumok és egyéb központi államigazgatási szervektől származó jogi iránymutatást tartalmazó leirat és egyéb informális jogértelmezés- mely az Ön által jelzett esetre vonatkozik- alkotmányellenes.

Furcsának tartom Képviselő úr azon kérdését, -a csatlakozási szerződés kihirdetésének küszöbén,- hogy vakon kell-e átvenni az " EU által ránk erőszakolt szabályt"

Jelen esetben az Ön által hivatkozott és támadott jogszabály a jogharmonizációs kötelezettség keretében került megalkotásra: E feladatot az Magyar Köztársaság kormányai hajtották végre és az Országgyűlés törvényileg teremtett meg ennek alapját

A 71/2003. (VI.27.) FVM rendelet a 1774/2002/EK rendeletet harmonizálva a környezetvédelmi szempontokra és hazai sajátosságokra figyelemmell került kihirdetésre.

Mórahalom város Önkormányzata beruházásának megvalósíthatósága kérdésében nem áll módomban válaszolni tekintettel arra, hogy nem tarozik hatáskörömbe az Önkormányzat pénzügyi helyzetének ismerete. A jogi háttér vonatkozásában pedig adottak az államigazgatási eljárási szabályok és a jogorvoslati lehetőségek a sérelmezett döntés elleni fellebbezésre.

A keletkezett állati hulladék megsemmisítésre vonatkozóan a jogszabályok ismertek, ismert az is, hogy a megsemmisítés kinek a feladata és költsége. Amennyiben illegális hulladéklerakás tényét állapítja meg az önkormányzat, akkor meg van a jogi lehetősége ellene fellépni.

Budapest, 2003. december " "

Tisztelettel:

dr. Németh Imre