ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Fidesz- Magyar Polgári Szövetség

Dr. Turi-Kovács Béla

K/7095.

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

"Megvan-e a költségvetési forrás arra, hogy Magyarország a szelektív hulladékkezelés terén a még rendelkezésre álló két év alatt legalább a lassabban haladó tagországokat utolérje?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján írásbeli választ igénylő kérdés kívánok benyújtani

Dr. Persányi Miklós

környezetvédelmi és vízügyi

miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

A szelektív hulladékgyűjtés arra való, hogy az újra hasznosítható illetve feldolgozható hulladék fajták ne a szemétlerakókra kerüljenek, hanem visszajuthassanak a gazdasági körforgásba. Ezzel rengeteg nyersanyagot, energiát és területet lehet meg spórolni. Nem véletlen, hogy az Európai Unió tagországai az élen járnak ezen a téren. Németországban a hulladékká vált csomagoló anyagok több mint 70 %-át külön gyűjtik és hasznosítják. Hollandiában már 2000 óta tilos csomagolási hulladékot a szemétbe dobni.

Németország lakói 10 éve válogatnak. Átlagosan 80 kg az egy fő által évente szelektíven gyűjtött hulladék. A hulladékrendszert 4 év óta működtető Portugália évi 18 kg-nál tart. Ezzel szemben Magyarországon ahol alig több mint egy millió ember vesz részt a válogatásban, egy emberre csupán 1 kg hulladék jut.

Az igaz, hogy a szelektív hulladékgyűjtés 20 %-al nagyobb költségráfordítást igényelnek mintha az egész masszát egyben a szeméttelepre ürítenék - ami így is évente 30 milliárd forintba kerül - addig a szelektív hulladékgyűjtést évi 6 milliárd forintból lehetne működtetni. Ez az összeg az évente beszedett csomagoló anyagok termékdíjából fedezhető lenne.

Az 1994.- ben lefogadott hulladékkezelési irányelv szerint a csomagolási hulladékok 50-60 %-át kell visszagyűjteni és 25-45 %-át újra feldolgozni. Ennek elérését 2005-re várja el tőlünk az Európai Unió. Addig azonban nem várható előrelépés, amíg a magyar jog szerint a szelektív hulladékgyűjtésért felelősnek tekintett önkormányzatok számára a szelektív hulladékgyűjtés csak választható és nem kötelező feladat. Ezen sürgősen változtatni kellene.

Tisztelt Miniszter Úr!

Meglesz-e a költségvetési fedezet arra, hogy Magyarország az Európai Uniós elvárásoknak eleget tudjon tenni és a szelektív hulladékgyűjtés területén utolérje az uniós országokat.

Várom válaszát!

Budapest, 2003. december 15.

Dr. Turi-Kovács Béla