ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke részére

K/6908.

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Mikor alakítja ki a honvédelmi miniszter a végleges álláspontját?" címmel a Házszabály 91.§-a alapján írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az elmúlt napokban többször felröppent a sajtóban az a hír, hogy magyar vadászgépek járőrözhetnének Szlovénia légterében.

Ezt a megoldást az indokolja, hogy a jövőre NATO-taggá váló Szlovénia csak harci helikopterekkel rendelkezik, vadász repülőgépei nincsenek, és a költséges vásárlást nem tervezi. A magyar légtér védelmére 24 órás készültségben álló vadászgépek pedig egy esetleges riasztás esetén percek alatt déli szomszédunk fölé érhetnek. Szlovénia ezért cserében hozzájárulna a gépek üzemeltetési költségeihez. Az együttműködés részese lenne Olaszország is, mert katonai támaszpontokat működtet a térségben.

A NATO-ban támogatnák a szlovén-magyar-olasz közös légtérellenőrzés az ötletét, hiszen Észak-Európában van már hasonló kezdeményezés, és ezzel a kiadások is mérsékelhetők.

Tisztelt Miniszter Úr!

Mikor kívánja tájékoztatni a Magyar Országgyűlés Honvédelmi Bizottságát ebben a kérdésben?

A légtérvédelmi felkérésben milyen válaszadási időpontot szabtak meg?

Mikorra alakítja ki a Magyar Kormány és a Honvédelmi Minisztérium az álláspontját a Szlovénia légterében járőröző magyar vadászgépekkel kapcsolatban?

Kezdeményeznek-e négy párti egyeztetést ebben a kérdésben, hiszen mint tudjuk az Alkotmány, és számos más jogszabály módosítására lenne szükség a javaslat elfogadásához?

Várom megtisztelő válaszát!

Budapest, 2003. december 10.

Csampa Zsolt

MDF