K/6393/1.

Iktatószám: 8120-360/2003-2004/PIT
Írásbeli válasz a K/6393. számú kérdésre

Selmeczi Gabriella

országgyűlési képviselő asszony

Czerván György

országgyűlési képviselő úr

részére

Budapest

Tisztelt Képviselő Asszony/Úr!

A "Mi indokolta azt a lépést, hogy az egyéni vállalkozók által létrehozott idősotthonok támogatását 70 %-kal csökkentik?" címmel benyújtott kérdésre az alábbi tájékoztatást adom:

A Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetéséről szóló 2002. évi LXII. törvény az egyházak és társadalmi önszerveződések támogatására vonatkozó 28. §. (1) bekezdés g.) pontjában, az egyéni vállalkozók által fenntartott intézmények esetében a fenntartót az állami normatíva 30%-ának igénybevételére jogosítja fel. Ez a rendelkezés a törvény 111. §. (2) bekezdése értelmében 2004. január 1-vel lép hatályba.

A szabályozást az indokolta, hogy a vállalkozói körben működtetett intézmények esetében a fenntartó a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény alapján adózik saját jövedelme alapján mint magánszemély, másrészt intézményi bevételei után is. Gazdálkodásában ezért a saját bevételét és intézeti bevételét nem tudja külön választani, - s ebből adódóan a két tevékenység után fizetendő elkülönített adózásra, s annak társadalmi kontrollálására nincsen lehetőség. A társadalmi kontroll lehetőségének érvényre juttatása erősebben tud érvényesülni bármely más jogi formánál, (pl. alapítvány, közhasznú forma, stb.) amelynek választása esetén a működtetés továbbra is 100 %-os mértékű támogatással valósulhat meg.

Tájékoztatom Önt, hogy más társas vállalkozási formában (pl. Bt, Kft, vagy más típusú gazdasági társaság) által fenntartott intézmények esetében a korábbiakban is a normatíva 30 %-ára volt jogosult az intézményfenntartó.

A költségvetési törvény egy évet biztosított a vállalkozói körben működtetett intézmények esetében az átalakulásra, más jogi forma megválasztására. Ismereteim szerint az intézmények döntő része átalakult s működését a továbbiakban más formában biztosítja.

Úgy ítélem meg, hogy a törvényben biztosított felkészülési idő elegendő kellett hogy legyen az intézményt működtető magán személy részére, hogy eldönthesse, hogy az általa működtetett intézményt a továbbiakban milyen formában működteti tovább, átalakítja tevékenységét vagy vállalja a csökkent összegű normatíva igénybevételét.

Budapest, 2003. november " "

Tisztelettel:

Dr. Kökény Mihály