MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

H/6331.

számú

országgyűlési határozati javaslat

a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája 90. ülésszakán elfogadott, a szövetkezetek elősegítéséről szóló 193. számú Ajánlásról szóló beszámoló elfogadásáról

Előadó: Burány Sándor

foglalkoztatáspolitikai

és

munkaügyi miniszter

Budapest, 2003. november

Az Országgyűlés

..../2003. (....) OGY határozata

a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája 90. ülésszakán elfogadott, a szövetkezetek elősegítéséről szóló 193. számú Ajánlásról szóló beszámoló elfogadásáról

Az Országgyűlés a Magyar Köztársaság Kormányának a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája 90. ülésszakán elfogadott, a szövetkezetek elősegítéséről szóló 193. számú Ajánlásról szóló beszámolóját elfogadja.

INDOKOLÁS

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) Alapokmánya 19. cikkének 5. és 6. pontja arra kötelezi a tagállamokat, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Konferencián elfogadott Egyezményeket és Ajánlásokat "az illetékes hatóság elé terjesszék törvénybeiktatás vagy más intézkedés céljából".

- Az illetékes hatóság fogalmát és a szükséges intézkedéseket a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsának memoranduma értelmezi. Eszerint az illetékes hatóság a tagállamok nemzeti alkotmánya szerint az Egyezmények és Ajánlások tárgykörében törvényalkotói hatáskörrel rendelkező szerv; a szükséges intézkedés tartalmát illetően pedig kimondja, hogy: "... a kormányoknak az illetékes hatóságok előtti bemutatási kötelezettsége nem foglal magában semmilyen, a ratifikációra, vagy az alkalmazásra vonatkozó kötelezettséget". A nemzetközileg kialakult gyakorlat szerint a bemutatás alapvetően a törvényhozás és a közvélemény tájékoztatását szolgálja.

- Az ILO jogforrási hierarchiájában az Egyezmények alatt elhelyezkedő Ajánlások nem keletkeztetnek jogi kötelezettséget és nem ratifikálhatók, céljuk szerint politikai, törvényhozási és gyakorlati útmutatóul szolgálnak.

Az Ajánlás a szövetkezeti értékek magasabb szintű érvényesülése, valamint a szövetkezetek munkahelyteremtő és üzleti potenciáljának elősegítése érdekében fogalmaz meg előírásokat. Elfogadásával a nemzetközi közösség megerősítette, hogy a szövetkezeti eszme egyenjogúsága a globális gazdaság körülményei között sem vonható kétségbe.