T/6234/27.

Az Országgyűlés

Környezetvédelmi

bizottságának

Gazdasági
bizottságának

Önkormányzati
bizottságának

Területfejlesztési
bizottságának

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a

az egyes törvények környezetvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseinek módosításáról szóló T/6234. sz. törvényjavaslat

v i t á j á h o z

(Együtt kezelendő a T/6234/23. számú ajánlással!)

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottsága - első helyen kijelölt bizottságként -, Gazdasági bizottsága, Önkormányzati bizottsága, valamint a Területfejlesztési bizottsága megvitatta az egyes törvények környezetvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseinek módosításáról szóló, T/6234. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/6234/24-26. számú kapcsolódó módosító javaslatokat.

A Mezőgazdasági bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslat nem érkezett, ezért azokról nem foglalt állást.

1. Devánszkiné dr. Molnár Katalin képviselő - kapcsolódva a saját és dr. Józsa István képviselő T/6234/6. számú módosító javaslatához (a T/6234/23. sz. ajánlás 6. pontja) - a törvényjavaslat 2. §-ában a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 18. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(2) A vizek természetes hozamát, lefolyását, áramlási viszonyait, medrét és partját csak a vízi és a vízparti élővilág megfelelő arányainak megtartásával és működőképességük biztosításával szabad megváltoztatni, úgy, hogy az a környezeti célkitűzések teljesítését nem veszélyeztetheti."

Indokolás: Lásd a T/6234/25. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- a Területfejlesztési biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

2. Devánszkiné dr. Molnár Katalin képviselő - kapcsolódva dr. Pap János képviselő T/6234/15. számú módosító javaslatához (a T/6234/23. sz. ajánlás 9. pontja) - a törvényjavaslat 4. §-ában a Kvtv. 64. § (1) bekezdés f) pontjának a következő módosítását javasolja:

/4. § A Kvtv. 64. §-ának (1) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

A környezetvédelmi igazgatás körébe tartozik/

"f) a környezet védelmét és javítását, valamint helyreállítását szolgáló intézkedések, programok [állami feladatainak végrehajtása] kidolgozása és végrehajtásának ellenőrzése."

Indokolás: Lásd a T/6234/24. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- a Területfejlesztési biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

3. A Költségvetési bizottság a törvényjavaslat 2. §-ában a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 18. § (3) bekezdés c) pontjának a következő módosítását javasolja:

/Az (1) bekezdés alkalmazásában védett területnek kell tekinteni/

"c) a települési szennyvizek tisztítás utáni bebocsátása és a mezőgazdasági eredetű [nitrát szennyezés] nitrátszennyezés szempontjából érzékeny területeket,"

A Költségvetési bizottság a törvényjavaslat 7. §-ában a Kvtv. 73. § (2) bekezdés b) pontjának a következő módosítását javasolja:

/A felülvizsgálat szempontjából: /

"b) érdekelt az a) pontban meghatározott tevékenység gyakorlója vagy amennyiben az nem ismert, annak az ingatlannak a tulajdonosa, amelyen a műveletet (technológiát) folytatták[,] vagy folytatják. Ha a tevékenység gyakorlója nem azonos az ingatlan tulajdonosával, akkor a hatóság az eljárás megkezdéséről az ingatlan tulajdonosát egyidejűleg értesíti."

A Költségvetési bizottság a törvényjavaslat 14. §-ában a Kvtv. 111. §-ának a következő módosítását javasolja:

/A Kvtv. a következő 111. §-sal egészül ki:/

"111. § Ez a törvény a Magyar Köztársaság és az Európai Közösség és azok tagállamai közötti társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §[-val]-ával összhangban, az emberi fogyasztásra igénybe vett vizek minőségéről szóló 98/83/EK, valamint a közösségi cselekvés kereteinek a víz- politika területén történő meghatározásáról szóló 2000/60/EK parlamenti és tanácsi irányelv rendelkezéseivel összeegyeztethető szabályozást tartalmaz."

A Költségvetési bizottság a törvényjavaslat 20. §-ában a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 15. § (7) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

/A Vgtv. 15. §-a új (7) bekezdéssel egészül ki, az eredeti (7) és (8) bekezdés számozása (8) és (9) bekezdésre változik:/

"(7) Az árpolitika kialakítása során érvényesíteni kell a vízszolgáltatások, a vízigénybevétel céljától függő költségek megtérülésének elvét (megkülönböztetve legalább a háztartási, ipari, mezőgazdasági igényeket), figyelembe véve a környezet- és [vízkészlet-védelemmel] vízkészletvédelemmel összefüggő költségeket, a szennyező fizet elvet. Az árak megállapítása során figyelemmel kell lenni a megtérülés társadalmi, környezeti és gazdasági hatásaira."

A Költségvetési bizottság a törvényjavaslat 21. §-ában a Vgtv. 25. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

/A Vgtv. 25. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(3) Az ingatlan tulajdonosa (használója) az ivóvízbázisok, vízkivételi művek védelme érdekében kijelölt védőterületen, védősávon a külön jogszabályban, illetőleg a védőterületet megállapító hatósági határozatban meghatározott, vízbázist veszélyeztető tevékenységet nem végezhet, továbbá a kártalanításra vonatkozó rendelkezések mellett köteles tűrni az ezzel összefüggő közérdekű használati jogok gyakorlását, illetőleg az [ingatlan használat] ingatlanhasználat meghatározott körű korlátozását."

A Költségvetési bizottság a törvényjavaslat 26. §-ában a Vgtv. 45/A. §-ának a következő módosítását javasolja:

/A Vgtv. 45/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:/

"45/A. § Ez a törvény a Magyar Köztársaság és az Európai Közösség és azok tagállamai közötti társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban

a) a települési szennyvíztisztításról szóló 91/271/EGK tanácsi irányelvvel az agglomeráció és a lakosegyenérték fogalmak tekintetében,

b) az emberi fogyasztást szolgáló víz minőségéről szóló 98/83/EK tanácsi irányelvvel,

c) a közösségi cselekvés kereteinek a [víz-politika] vízpolitika területén történő meghatározásáról szóló 2000/60/EK parlamenti és tanácsi irányelvvel

összeegyeztethető szabályozást tartalmaz."

A Költségvetési bizottság a törvényjavaslat Mellékletének a következő módosítását javasolja:

"MELLÉKLET

a 2003. évi ....... törvényhez

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 1.sz. mellékletében szereplő [fogalom-meghatározások] fogalommeghatározások 20. pontja helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a [fogalom-meghatározások] fogalommeghatározások az alábbi 31-33. ponttal egészülnek ki:

"20. vízbázis: vízkivételi művek által igénybe vett vagy arra kijelölt terület, illetőleg felszín alatti térrész és az onnan emberi fogyasztásra, illetve hasznosításra kitermelhető vízkészlet a meglévő vagy a tervezett vízbeszerző létesítményekkel együtt;"

"31. vízszolgáltatások: az állam, illetve a helyi önkormányzatok közfeladataival összefüggő, különösen a vízigények kielégítésére, a szennyvizek elvezetésére, illetőleg a használt vizek ártalommentes elhelyezésére, a vízkészletek védelmére irányuló közfeladatok, különösen

a) a felszíni vagy felszín alatti víz kitermelése, duzzasztása, tárolása, kezelése, és elosztása,

  1. a szennyvíz összegyűjtése és kezelése, amelyet ezt követően a felszíni vizekbe juttatnak;

32. lakott terület: a település közigazgatási területének belterületi része, valamint az övezeti besorolástól függetlenül minden olyan külterületi településrész, ahol a nyilvántartott földrészleteket (ingatlanokat) tekintve legalább 50 %-ban állandó tartózkodási hely szerint bejelentett (nyilvántartott) lakosság él, és a terület-felhasználás, valamint az infrastruktúra-hálózat kialakítása a települést érintő - jóváhagyott - országos és térségi területrendezési tervekkel összhangban lévő [település-rendezési] településrendezési eszközöknek megfelel;

33. [ivóvízminőség javító] ivóvízminőség-javító program (intézkedési terv): az emberi fogyasztásra szolgáló vízre (ivóvízre) vonatkozó - jogszabályban meghatározott - minőségi követelményeket kielégítő cél megvalósítására irányuló feladatok összessége."

Megjegyzés: A módosító javaslat kizárólag nyelvhelyességi pontosításokat tartalmaz.

Indokolás: Lásd a T/6234/26. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. december 4.

Dr. Turi-Kovács Béla s.k.,
a Környezetvédelmi bizottság elnöke

Puch László s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Dr. Kovács Zoltán s.k.,
az Önkormányzati bizottság elnöke

Szabó György s.k.,
a Területfejlesztési bizottság elnöke