Írásbeli kérdés

K/5841.

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Hoppon maradt nyugdíjasok Bács-Kiskun megyében, avagy hogyan fordulhatott elő, hogy a nyugdíjasok nemhogy üdülési csekket nem kaptak, hanem még a befizetett önrészüket sem kapták vissza több hónapon keresztül? címmel a Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani Kiss Péter miniszter úrhoz. A kérdésemre válaszát írásban kérem.

Tisztelt Miniszter Úr!

Új rendszerben osztották az idén a nyugdíjasoknak az üdülési csekkeket: előre be kellett fizetniük az önrészt az embereknek. Ez még július elején történt, és aki nem kapott csekket, az azóta a pénzét sem látta viszont.

Ez volt az első év, amikor a Nemzeti Üdülési Alap új formában támogatta a nyugdíjasok üdülését. Az egyik változás, hogy újabban négy országos nyugdíjasszevezet végzi az üdülési csekkekkel kapcsolatos ügyintézést. Ezek a szervezetek információk szerint mintegy 150 millió forintot osztottak szét. A másik változás, hogy - az elmúlt évektől eltérően - az igénylőknek előre be kellett fizetniük az önrészt. Ez - a nyugdíj összegétől függően - öt és húszezer forint között volt. Ennek fejében egy 30 ezer forintos csekket kapott mindenki.

Bács-Kiskunban is július elején voltak az igénylések és a befizetések. Itt két szervezet a Mezőgazdasági Nyugdíjasok Bács-Kiskun Megyei Szervezete és a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége foglalkozott a teendőkkel. Az utóbbinál nem is volt semmi probléma, hiszen egyetlen esetet kivéve (ott az igénylésnél formai hibák voltak) mindenki megkapta a csekkeket. A Mezőgazdasági Nyugdíjasok Bács-Kiskun Megyei Szervezeténél azonban mintegy 130-an nem kaptak támogatást.

Választókerületem érintett nyugdíjasai azzal a kéréssel kerestek meg, hogy legyek a segítségükre. Elmondásuk szerint csekket nem kaptak a nyáron, ám eddig befizetett pénzüket sem kapják vissza immár harmadik hónapja.

Lapinformációk szerint Bács-Kiskun megyében mintegy 130 nyugdíjas maradt támogatás nélkül, akiknek összesen 2,5 millió forint befizetett önrészt kell visszatéríteni.

Tisztelt Miniszter Úr!

A konkrét probléma megoldásán túl általánosságok is érdekelnének az üdülési csekkrendszerrel kapcsolatosan.

Hogyan fordulhat elő, hogy a kispénzű nyugdíjasok nemhogy csekket, de a befizetett önrészüket sem kapják vissza hónapokon keresztül?

Előfordult-e ehhez hasonló eset más megyében is?

Hogyan próbálnak a jövőben megoldást találni az ehhez hasonló problémákra?

Az érintett nyugdíjasok Ön szerint a jövőben igénybe veszik-e majd az üdülési csekkrendszer "szolgáltatásait"?

Ki a felelős a történtekért?

A nyugdíjasok által befizetett összegek sok esetben igen megterhelték a nyugdíjukból szűkösen gazdálkodó embereket. Az engem felkereső nyugdíjasok nevében kérem az illetékeseket, hogy a jövőben próbálják meg elkerülni az ehhez hasonló szituációkat.

Tisztelettel várom válaszát.

Várom megtisztelő válaszát.

Budapest, 2003. október 7.

Endre Sándor

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség