K/5840.

Dr. Szili Katalin

Írásbeli kérdés

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Labdarúgás közvetítés" címmel a Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani Gyurcsány Ferenc miniszterhez. A kérdésre a választ írásban kérem.

Tisztelt Miniszter Úr!

A napokban az MTV egyik kurátora, valamelyik reggeli műsorban elmagyarázta, hogy miért nem köt közvetítési megállapodást az MTV a Labdarúgó Ligával. Az ok egyszerű, nem ér a magyar labdarúgás négyszázvalahány millió forintot a közszolgálati TV-nek.

Miniszter Úr!

Ön szerint rendben van ez így? Lehet gyalázni egy sportágat, lejáratni ország-világ előtt? Elvenni a kedvét szülőnek, gyereknek? Ítélkezni úgy, hogy nem ismerjük a labdarúgás egészét?

Hiányolom a minisztérium állásfoglalását az ügyben, hiszen ez túlmutat a profi ligán. Nem gondolom, hogy hagyni kéne, hogy a média keselyűi szétszedjenek bármely sportágat. Nem vitatkozva azon, hogy sok minden nem működik jól a labdarúgásban (edzőképzés, szakmai követelmények, túlfinanszírozás a teljesítményhez képest stb.), de ettől függetlenül a legnépszerűbb, legeladhatóbb sportág, s nem engedhető meg a lejáratása. Mert ha nem érzi a sajtó és a közvélemény, hogy a sportét felelős emberek, szervezetek kiállnak, - persze tisztességes határokon belül -, egymásért, állandó, nemtelen támadások érhetik az összes sportágat nem csak a labdarúgást.

Várom megtisztelő válaszát.

Szolnok, 2003. október 8.

Tisztelettel:

Szalay Ferenc
képviselő